New York Cheesecake este una dintre prajiturile preferate ale Regelui Mihai. Atunci cand Principesa Margareta era studenta la Edinburgh, a descoperit aceast gen de prajitura si a impartasit apoi cu familia ei experienta aceasta. Pregatind savurosul cheesecake, Regele Mihai ar fi fost incantat si Principesa a trebuit sa gateasca in fiecare vacanta.
Iata-ne la a patra reteta regala, tot un desert si de data asta, un desert de nota 10 !
Este un desert care se face fara coacere si este relativ simplu, numai ca are mai multe operatiuni succesive. Oricum ar fi, merita efortul.
Preparare pas cu pas New York Cheesecake
Ingrediente blat:–
- 300g biscutit digestivi sfaramati marunt
- 50g zahar tos (merge si fara)
- 90g unt topit
- 1 lingurita scortisoara
Ingrediente umplutura:
- 450g branza cremoasa Philadelphia
- 10 g gelatina simpla (un plic)
- 60 ml apa rece
- 100 g zahar
- 200g smantana grasa
- 200g smantana dulce pentru frisca
Ingrediente Topping :
- 200g afine (dar puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)
- 2 linguri de apa
- 100g zahar tos (daca va place stratul mai gros de fructe, dublati cantitatile)
Sau :
- 400g dulceata de afine (gem)
- 5g gelatina
- 50ml apa
Mod de preparare:
Blatul: Faramitati biscutii (in robot sau cu sucitorul), adaugati zaharul, scortisoara si untul topit pana cand ingredientele se omogenizeaza si formeaza o pasta.
Intr-o tava rotunda cu diametrul de 22-24 cm si fund detasabil puneti hartie de copt sau folie de aluminiu, asta pentru a usura scoaterea blatului din tava. Presati bine pasta de biscuiti (eu am folosit o lingura) si dati tava la frigider.
Umplutura: Gelatina se pune in apa rece si apoi se dilueaza la bain marie . Branza Philadelphia se mixeaza pana devine o crema moale. Adaugati apoi gelatina cate putin, apoi zaharul pana compozitia devine pufoasa.
Intr-un castron bateti smantana dulce pana se intareste, dupa care, adaugati smantana grasa amestecand usor. In final turnati aceasta compozitia peste cea formata din branza.
Turnati totul peste blat si uniformizati suprafata. Puneti la frigider pana se intareste, minim 4 ore.( eu l-am lasat peste noapte).
Topping de afine (2 variante)
Topping de afine:
Reteta spune insa asa: Puneti intr-o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu doua linguri de apa si 100g zahar, pana cand zaharul se topeste si afinele se sfarama. Amestecati continuu pana se ingroasa. Strecurati siropul si aruncati afinele fierte lasand siropul sa se raceasca. Adaugati in sirop afinele crude si turnati peste cheesecake.
Sau varianta cu dulceata:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece. Se inmoaie la bain marie (la baie de aburi) pana se dizolva. Atentie cu gelatina deoarece daca se infirbanta risca sa-si piarda proprietetile.
Inainte de servire, treceti cu paleta de jur-imprejurul prajiturii pentru o desprindere usoara si mutati prajitura pe platou. La mine totul a mers foarte bine, blatul se intarise perfect si transferul s-a produs fara incidente.
New York Cheesecake asta e de vis!
Inchideti ochii: blat crocant, dulceag cu iz de scortisoara, crema fina ca o catifea si siropul de afine savuros, cu fructele mici imprastiindu-si mireasma. V-am convins?
Spor la prajiturit!