Magiun sau gem de prune? Eu am facut de amadoua si mai fac o tura saptamana asta. Este atat de bun cu gustul dulce acrisor incat merita sa-l ai in camara. Unde mai pui ca-l poti folosi la copturi, prajituri si nu in ultimul rand la micul dejun.
Pentru gem de prune am folosit 5 kg prune si 1kg zahar.
Prunele spalate bine si scurse se desfac de samburi si se pun la fiert intr-o oala cu fund dublu sau o oala de tuci. Cand au scazut putin se adauga zaharul si se fierbe pana la consistenta dorita. A mea a fost atat cat sa se unga bine pe paine.
Pentru magiun am folosit tot 5 kg de prune si 500g zahar. De data asta am fiert compozitia cu simt de raspundere , adica in asa fel incat atunci cand s-a racit sa poate fi taiat felii. Asa facea bunica mea. Magiunul asta tare rezista 2-3 ani fara probleme. Pe timpuri magiunul era singurul dulce existent prin gospodarii si prepararea lui era un adevarat ritual. Se fierbea o zi si-o noapte (asta deoarece se facea o cantitate foarte mare) si toti membrii familiei stateau cu randul la mestecat.
Saptamana asta vreau sa mai fac magiunul fara zahar. Asa imi inchei calatoria in in livada cu pruni.