Pentru ca se apropia cina si nu aveam nimic gatit, buchetul de praz din bucatarie m-a inspirat. Si ce inspiratie… a iesit absolut delicioasa , mai ales ca noi suntem fani declarati ai prazului. Placinta am facut-o cu ce-am avut prin casa nu dupa o reteta .
Ingrediente aluat:
– cca 400g faina
– 1 pahar iaurt (cam 200g)
– 2-3 linguri ulei
– drojdie cat o nuca mica
– 1/2 lingurita sare
– 1 lingura de zahar
– apa calduta (jumatate de pahar)-asta se regleaza in functie de consistenta aluatului.
Ingrediente umplutura:
– 2 fire mari de praz
– 2 oua
– 4 linguri de ulei
– 3 linguri branza framantata de oi
– 3 linguri branza de vaci
– Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Prima data ne ocupam de aluat. Din ingredientele de mai sus pregatim un luat mai molicel pe care-l lasam la crescut cam 30 minute. In timpul asta facem umplutura. Prazul se curata, se spala si se taie in rondele. Ele se vor cali in ulei pana se inmoaie usor. Cand s-au racorit se adauga branza, ouale batute binisor si condimentele.
Pregatim o tava rotunda (eu am folosit una cu un diametru de 28cm) pe care o ungem cu ulei. Aluatul se imparte in doua parti si se intind doua foi (sa nu fie groase). Se pune prima foaie iar marginile vor fi peste margini. Punem umplutura de praz iar la final cea de-a doua foaie.
Acum a venit momentul sa taiem surplusul de aluat si cu degetele vom rasuci un pic foiele intre ele. Foaia de deasupra o intepeam un pic cu o furculita si o ungem cu un ou batut , asta pentru un luciu frumos. Din aluatul ramas putem face decoratiuni pentru un impact mai mare. Eu am facut doua pasari si au iesit foarte dragalase!!!
Tava o dam la cuptorul bine incalzit in prealabil. Eu am copt-o la 180 de grade cam 40 de minute.
Concluzia finala este ca asa o placinta trebuie repetata! Gustul dulceag al prazului si aroma lui ma fac sa ma bucur de venirea toamnei.
Sa aveti spor!