M

Mancare de praz cu masline

Va invit la o mancare de praz cu masline. Este o mancare de post cu gust delicios si destul de satioasa, in special datorita maslinelor.
Prazul l-am descoperit abia dupa Revolutie. In Bucovina nu se cultiva praz, asa ca auzisem despre el mai mult din filmele cu Nea Marin Miliardar.

Cand a inceput mama sa-l cultive m-am cam indragostit de el.
E atat de bun, are un gust usor aromat si da savoare multor mancaruri.

Varianta de mancare cu masline este una dintre cele mai cunoscute, iar reteta este dupa Radu Anton Roman.

Noua ne place mult si tarta sarata cu praz.

Preparare pas cu pas mancare de praz cu masline

Ingrediente 4 persoane:

  • 4 tije mari praz
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • 200g masline negre
  • 2-3 linguri ulei
  • 1/2 lamaie
  • 3 linguri bulion sau 2 rosii proaspete
  • 1 lingurita rasa boia de ardei
  • 100ml apa
  • sare/piper
  • cateva fire patrunjel

Mod de preparare:
Legumele se curata bine si se spala sub jet de apa. La praz se indeparteaza prima foaie si chiar a doua daca este nevoie.

Prazul se taie in rondele de 0,5-1 cm.

Se taie marunt ceapa, usturoiul si rosiile. Acestea se calesc in putin ulei. Daca folositi bulion il puneti dupa ce s-a calit ceapa si usturoiul.

Peste acestea se adauga prazul, se amesteca totul usor si se toarna apa. Se lasa la foc mic acoperit cca 10-15 minute. In timpul asta prazul trebuie sa se inmoaie bine.
Se adauga maslinele, zeama de lamaie, boiaua de ardei si se mai lasa pe foc cateva minute.

La final gustam putin din aceasta mancare de praz cu masline si potrivim gustul cu sare si piper. Inchidem focul si presaram patrunjel verde proaspat tocat. Acesta va da un gust fresh mancarii.

Este o mancare delicioasa de post, dar foarte potrivita si ca garnitura pentru mancaruri cu carne.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *