Cand vine vorba de cartofi cam toata lumea ii prefera, iar varianta mea de cartofi taranesti cu praz sper sa va inspire.
Mie imi plac si cartofii ( desi incerc sa nu depasesc folosirea lor de 2 ori pe saptamana) si prazul. Prazul are un gust usor dulce si aromat. El poate innobila orice mancare, asadar nu va sfiiti sa-l folositi chiar daca nu sunteti din Oltenia.

Preparare pas cu pas cartofi taranesti cu praz
Ingrediente cca. 4 persoane:
- 1,5kg cartofi
- 3 bucati praz
- 2-3 catei usturoi
- sare/piper
- 2 crengute cimbru
- 3-4 linguri de ulei
Mod de preparare:
Cartofii se curatata de coaja, se spala bine si se taie in sferturi sau cuburi mari. Teoretic bucatile ar trebui sa aiba cam aceeasi dimensiune pentru a fierbe in acelasi timp. Practic mie parca niciodata nu-mi ies bucatile egale, dar asta nu e chiar o problema grava.
Cartofii se pun intr-o cratita, se toarna apa rece cat sa-i acopere bine de-o palma si se dau la fiert la foc potrivit.
Prazul se curata si se spala bine sub jet de apa. Uneori prazul poate ascunde urme de pamant in lungul foilor. De regul asta se poate intampla daca il cumparam de la piata.
Prazul se taie feliute de cca 0,5- 0,7cm si se caleste usor cu putina sare. Se amesteca si se sta cu ochii pe el sa nu se arda. Cand s-a calit pe jumatate se pune si usturoiul tocat marunt si cimbrul. Se amesteca si apoi se toarna putina apa (50-100ml), se pune capacul si se mai lasa cca 1-2 minute cat sa se inmoaie.


Cartofii fierti si bine scursi printr-o sita se amesteca cu prazul prin miscari usoare. Se potriveste gustul cu sare si piper negru proaspat macinat.
Acesti cartofi cu praz sunt absolut deliciosi. Ei pot fi serviti ca fel principal alaturi de o salata sau muraturi, dar si ca garnitura alaturi de o mancare cu carne sau peste.
Pentru inspiratie va las si reteta de paste cu praz si porumb .
Spor la gatit cartofi cu praz!