Un an de blog!!!

Un an frumos,  poate cel mai frumos an din ultimii ani.

Un an in care v-am avut alaturi si va multumesc. Va multumesc tuturor celor care zilnic imi vizitati blogul, celor care m-ati incurajat si mi-ati iertat micile greseli , celor care au impartasit cu mine framantarile culinare si nu numai.

Stiu, mai am multe de invatat si credeti-ma ca ma straduiesc. Sper sa nu va dezamagesc si va astept cu bratele deschise pe taramul prajituricilor si a mancarurilor sanatoase.

Si acum sa inceapa distractia. Este un party simplu dar intre prieteni. Nu am ales varianta tortului pentru ca ne-am c-am facut plinul sarbatorile astea. Am ales sa sarbatoresc cu niste prajituri cu care mi-am inceput aventura prajituritului in copilarie : nucusoarele. Nu le-am facut de peste 10 ani si cred ca le-a venit randul sa le fac vedete. Cand eram copil, in Bucovina erau nelipsite de la marile sarbatori asa ca se cuvine sa fie si azi.

Ingrediente coji:

–         200g unt (70-80% grasime)

–         100g untura (daca nu aveti untura puteti folosi tot unt dar sa fie cu continut ridicat de grasime)

–         100g smantana

–         1 ou

–         1 varf sare

–         faina cat cuprinde pentru un aluat ce se poate modela  (intra  cam  500 g)

Ingrediente umplutura:

–         250- 300 g nuca macinata

–         75 ml lapte

–         200g unt

–         150g zahar

–         1pachetel zahar vanilat

–         zahar pudra pentru pudrat

Mod de preparare:

Ca sa facem nucusoarele trebuie sa avem acele forme. Sincer nu stiu daca se gasesc de cumparat, eu le am tare demult. Pe la noi la Suceava (adica pe unde am copilarit) toata lumea avea forme de nucusoare, ele fiind aduse de dragii ucraineni .

nucusoare

Facem aluatul pentru coji din ingredientele de mai sus si lasam aluatul vreo 30 de minute la rece. Apoi rupem din el bucatele si cu degetele il modelam in interiorul formei astfel incat aluatul sa se muleze pe forma. Surplusul se indeparteaza cu degetul sau cu un cutitas.

Nucusoarele se aseaza in tava si coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Ele se coc pana se rumenesc usor.

Cand sunt coapte se scot din forme si se se aseaza in cutii metalice. Ele pot fi facute cu cateva zile inainte de a le umple.

Umplutura.

Nuca macinata se opareste cu laptele fierbinte. Se adauga imediat untul moale (nu topit) , zaharul si zaharul vanilat si se amesteca bine pana se incorporeaza toate foarte bine. Optional puteti pune 1-2 linguri de cacao. Mie imi place asa simplu , fara cacao. Dam un pic compozitia la rece si apoi putem umple cojile.

crema nuci

Cu ajutorul unei lingurite punem umplutura in coji apoi le lipim intre ele. La sfarsit le tavalim prin zahar pudra si le punem in cutii.

 

nucusoare5

Acestea sunt prajituri cee se mentin in stare buna cel putin o saptamana, numai ca, la mine nu rezista niciodata atat, asta pentru ca sunt asa delicioase si se mananca.

nucusoare3

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *