C

Cus-cus (cous-cous) cu varza de Bruxelles

Atunci cand nu prea am timp aleg de multe ori sa pregatesc cate un cous cous la care adaug diferite legume. De data asta a iesit un cous cous cu varza de Bruxelles.

Cous-cous-ul se pregateste foarte repede si poate fi varianta de mancare sanatoasa si gustoasa. Nu este un produs scump si acum se gaseste aproape in orice super market sau magazin naturist.
Aici ma refer la cous cous-ul traditional arab, cel se pregateste turnand apa fierbinte peste aceste granule mici asemanatoare grisului. Pe piata mai exista un fel de cous cous ce sunt de fapt niste paste mici, acestea din urma necesitand fierbere.
Desi multa lume nu prea iubeste varza de Bruxelles eu zic ca gatita in anumite moduri poate fi delicioasa, unde mai pui ca are un indice glicemic mic, este plina de fibre si contine multe vitamine si minerale.

cous cous cu varza de Bruxelles

Preparare pas cu pas cous cous cu varza de Bruxelles

Ingrediente 4 persoane:

  • 1 cana de cous cous + 1 cana apa
  • 500g varza de Bruxelles congelata sau proaspata
  •  2-3 catei de usturoi
  • ghimbir radacina ( cam 2-3 cm)
  • sare
  • piper
  •  3 linguri ulei
  • coaja de lamaie (optional)

Mod de preparare:

Varza de Bruxelles se curata de primele foi, se taie cotoarele si se cresteaza in forma de cruce. Acestea se spala intr-o sita sub jet de apa rece.
Intr-o oala se pun cca. 2l apa si sare la fiert.

Cand aceasta da in clocot se pune varza pret de cateva clocote. Daca aceasta este ceva mai mare se poate taia in jumatati. Nu se fierbe prea mult deoarece vrem sa sa ramana usor crocanta.

Legumele se scot cu o paleta scurgandu-se bine de apa. Ele se vor transfera in tigaia in care am rumenit usor usturoiul si ghimbirul taiat bucatele marunte. Se mai lasa la foc mediu 2-3 minute,

cous cous cu varza de Bruxelles

Inainte de a pune varza in apa pregatim si cous cous-ul. O cana de cous cous se pune intr-un bol mare. Se adauga putina sare si chiar niste coaja rasa de lamaie. Peste acestea se toarna o cana de apa fierbinte si se acopera. Se lasa asa cca 5 minute, timp in care acesta va absoarbi apa, se va umfla si va fi numai bun de mancat. Dupa acest timp se amesteca cu o lingura pentru a-l aera putin.
Legumele se scot cu o paleta si se pun peste cus cus. Se amesteca si se potrivesc de gust cu sare si piper.

cous cous cu varza de Bruxelles

Acest fel il putem servi ca atare, dar ca si garnitura.
Pentru inspiratie va las si reteta de Varza de Bruxelles la cuptor.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *