S

Stii sa faci corect un pandispan ?

pandispan4

Stii sa faci un pandispan  corect?…asta-i intrebarea.

Azi in lume se sarbatoreste iubirea, iar iubirea , adesea merge mana in mana cu ceva bun.  De multe ori pandispanul te poate salva. Fie tort, rulada, prajitura …indiferent de ipostaza, pandispanul pufos si dulce te va scoate din incurcatura.

Sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba dar nu inainte de a aminti niste reguli importante:

–         toate ingredientele folosite  vor sta cateva ore la temperatura camerei

–         proportia intre ingrediente este asa : 1 ou -25(30)g de zahar , 25(30)g de faina. (sau 1 ou, 1 lingura cu varf de zahar, 1 lingura cu varf de faina).

–         nu te plictisi repede, adica  mixeaza ouale cu zaharul cel putin 15-20 minute.

–         faina  se cerne obligatoriu, de preferat atunci cand o adaugi iar incorporarea ei se face cu miscari largi, de jos in sus cu ajutorul unei  spatule de silicon  (nicidecum cu mixerul).

–         pandispanul clasic inseamna trei ingrediente: oua, zahar, faina, asa ca nu adaugati nimic altceva (un strop de sare merge).

–         cuptorul trebuie sa fie incalzit dinainte la 180 de grade Celsius.

Ingrediente:

–         6 oua

–         180g de zahar

–         180g de faina

–         un strop de sare

Mod de preparare:

pandispan

Intr-un bol mare se mixeaza ouale cu zaharul si sarea cel putin 15-20 de minute. Compozitia devine albicioasa si creste mult in volum.

Faina se adauga cate putin, daca se poate prin cernere. Ea se incorporeaza prin miscari circulare largi, de jos in sus.

Tava folosita (indiferent de forma) se unge cu unt si se tapeteaza cu faina . De asemenea se poate folosi hartie de copt. Pentru ca o fata draguta de la Frarom Iasi mi-a facut cadou o tava faina  am si testat-o acum.

pandispan2

Compozitia se toarna in tava si se da in cuptorul preincalzit la 180 de grade,  pentru cca. 25 de minute.  E de preferat sa nu deschidem cuptorul sau sa miscam tava deoarece exista riscul sa se lase.

Cand pandispanul  a crescut frumos  si este usor rumenit  inseamna ca este gata. Se scoate din cuptor si-l lasam la racit in tava. Eu sunt super incantata de tava mea…pandispanul s-a dezlipit perfect.

pandispan5

Daca doriti sa faceti tort se poate taia orizontal in doua foi.

Cam asta e un pandispan reusit, cu care poti sa-ti surprinzi jumatatea. Nu uita sa fii inventiva (inventiv) si sa folosesti tot ce crezi ca merge alaturi : ciocolata,  frisca, caramel, fructe , crème…ce a fost mai greu ai invatat.

pandispan3

pandispan6

Pentru ca bloggerii culinari au pregatit tot felul de surprize hazlii si nu numai , zic ca merita sa tragi cu ochiul si in lista de mai jos.
Didi Food Design

Lucian Food and Beyond

Brandusa Cooking With My Soul

. Andreea Mohorea   Retete ABC 

Aura Carolina Popa Bucataria Aurei

Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate

Andreea Denisa Dea’s Cakes – Prajituri torturi Dea

Daiana si Cosmin Simplu si bun

Alexandra Butnari  Gustolandia  

Dia Daria Retetele mele dragi

Claudia Lecturi si Arome

Mihaela  Voguisine

Oana Igretiu: Savori urbane

Cerasela Badr El-Din: Safron and Dates

Monica Horoiu – Monya’s…!!!

Iancu Lubita- Lulu Povesti in bucatarie

Iuliana Miu Cartea de bucate aromate

Iuliana Florentina Avram  Retete fel de fel

Paula Gafitescu: Enjoydessert

Geta Cipaianu Pansy’s recipe

Simona  Alison’s Trials

Iolanda si Georgiana Voinea Sisterskitchen

Mihaela Sava LaPrajiturela

Alice Tara Bucatelor

CategoriesTorturi
  1. blank
    Margot says:

    Pentru mine, confit canard-ul este o emblema a Frantei si este incarcat de amintiri de doua ori: o data, pentru ca imi aminteste de timpul petrecut acolo, a doua oara, pentru ca este unul dintre primele preparate (daca nu chiar primul…) pe care le-am incercat la Bistro, pe vremea cand nu aveam habar despre bucatarie. Pentru mine, canardul confit este o bucurie. Ma bucur din suflet ca a fost si pentru tine si familia ta!

  2. blank
    Carmen says:

    Arata foarte apetisant !Imi plac descrierile tale. Sper sa incerc si reteta de confit curand cand voi cumpara rata aici:)!Numai bine si spor la prajiturit! pupici de la noi..

  3. blank
    Aurica says:

    a iesit super, si cred ca merita sa stai sa jumulesti o rata, asta pentru cine stie si a vazut si are rabdare, dar se merita, pentru ca alta e senzatia cand stii ca tu ai pregatit tot de la cap la coada, felicitari pentru reteta si efort 😉

  4. blank
    Livia says:

    Buna, Dana, ce mai faci? 🙂 Browserul meu a accesat foarte greu site-ul tau. La ceilalti a fost mai usor. De ce oare? …Sunt in campanie de recuperare de link-uri. Te rog, cand ai timp, sa inlocuiesti in acest proiect la Didi Food Design, link-ul vechi care nu mai este valabil, cu acesta: http://rouavision.ro/2014/02/13/salata-de-boeuf/ (blogul fiind golit de continut de cand m-am mutat pe domeniu). Iti multumesc mult! Sper sa ne mai intalnim si la alte proiecte. Te mai rog sa verifici daca nu l-a reformatat la upgrade. Fetele mi-au zis ca de 2-3 ori au salvat pana sa apara valid. Imi pare rau pentru neplaceri si pentru ca te retin. Livia aka Didi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *