Stii sa faci un pandispan corect?…asta-i intrebarea.
Azi in lume se sarbatoreste iubirea, iar iubirea , adesea merge mana in mana cu ceva bun. De multe ori pandispanul te poate salva. Fie tort, rulada, prajitura …indiferent de ipostaza, pandispanul pufos si dulce te va scoate din incurcatura.
Sa ne suflecam manecile si sa ne apucam de treaba dar nu inainte de a aminti niste reguli importante:
– toate ingredientele folosite vor sta cateva ore la temperatura camerei
– proportia intre ingrediente este asa : 1 ou -25(30)g de zahar , 25(30)g de faina. (sau 1 ou, 1 lingura cu varf de zahar, 1 lingura cu varf de faina).
– nu te plictisi repede, adica mixeaza ouale cu zaharul cel putin 15-20 minute.
– faina se cerne obligatoriu, de preferat atunci cand o adaugi iar incorporarea ei se face cu miscari largi, de jos in sus cu ajutorul unei spatule de silicon (nicidecum cu mixerul).
– pandispanul clasic inseamna trei ingrediente: oua, zahar, faina, asa ca nu adaugati nimic altceva (un strop de sare merge).
– cuptorul trebuie sa fie incalzit dinainte la 180 de grade Celsius.
Ingrediente:
– 6 oua
– 180g de zahar
– 180g de faina
– un strop de sare
Mod de preparare:
Intr-un bol mare se mixeaza ouale cu zaharul si sarea cel putin 15-20 de minute. Compozitia devine albicioasa si creste mult in volum.
Faina se adauga cate putin, daca se poate prin cernere. Ea se incorporeaza prin miscari circulare largi, de jos in sus.
Tava folosita (indiferent de forma) se unge cu unt si se tapeteaza cu faina . De asemenea se poate folosi hartie de copt. Pentru ca o fata draguta de la Frarom Iasi mi-a facut cadou o tava faina am si testat-o acum.
Compozitia se toarna in tava si se da in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru cca. 25 de minute. E de preferat sa nu deschidem cuptorul sau sa miscam tava deoarece exista riscul sa se lase.
Cand pandispanul a crescut frumos si este usor rumenit inseamna ca este gata. Se scoate din cuptor si-l lasam la racit in tava. Eu sunt super incantata de tava mea…pandispanul s-a dezlipit perfect.
Daca doriti sa faceti tort se poate taia orizontal in doua foi.
Cam asta e un pandispan reusit, cu care poti sa-ti surprinzi jumatatea. Nu uita sa fii inventiva (inventiv) si sa folosesti tot ce crezi ca merge alaturi : ciocolata, frisca, caramel, fructe , crème…ce a fost mai greu ai invatat.
Pentru ca bloggerii culinari au pregatit tot felul de surprize hazlii si nu numai , zic ca merita sa tragi cu ochiul si in lista de mai jos.
Didi Food Design
Lucian Food and Beyond
Brandusa Cooking With My Soul
. Andreea Mohorea Retete ABC
Aura Carolina Popa Bucataria Aurei
Adriana Lucia Mara Dragostea in bucate
Andreea Denisa Dea’s Cakes – Prajituri torturi Dea
Daiana si Cosmin Simplu si bun
Alexandra Butnari Gustolandia
Dia Daria Retetele mele dragi
Claudia Lecturi si Arome
Mihaela Voguisine
Oana Igretiu: Savori urbane
Cerasela Badr El-Din: Safron and Dates
Monica Horoiu – Monya’s…!!!
Iancu Lubita- Lulu Povesti in bucatarie
Iuliana Miu Cartea de bucate aromate
Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel
Paula Gafitescu: Enjoydessert
Geta Cipaianu Pansy’s recipe
Simona Alison’s Trials
Iolanda si Georgiana Voinea Sisterskitchen
Mihaela Sava LaPrajiturela
Alice Tara Bucatelor
Pentru mine, confit canard-ul este o emblema a Frantei si este incarcat de amintiri de doua ori: o data, pentru ca imi aminteste de timpul petrecut acolo, a doua oara, pentru ca este unul dintre primele preparate (daca nu chiar primul…) pe care le-am incercat la Bistro, pe vremea cand nu aveam habar despre bucatarie. Pentru mine, canardul confit este o bucurie. Ma bucur din suflet ca a fost si pentru tine si familia ta!
Arata super Delicios!!!
Arata foarte apetisant !Imi plac descrierile tale. Sper sa incerc si reteta de confit curand cand voi cumpara rata aici:)!Numai bine si spor la prajiturit! pupici de la noi..
Ce farfurie frumoasă și colorată și sănătoasă 😉 !
La tine in farfurie arata trasnet. Dar urasc rata facuta in orice fel.Ultima data am dat si foc la bucatarie din cauza ei.Deci…un NU ratei!Pupici!
a iesit super, si cred ca merita sa stai sa jumulesti o rata, asta pentru cine stie si a vazut si are rabdare, dar se merita, pentru ca alta e senzatia cand stii ca tu ai pregatit tot de la cap la coada, felicitari pentru reteta si efort 😉
Buna, Dana, ce mai faci? 🙂 Browserul meu a accesat foarte greu site-ul tau. La ceilalti a fost mai usor. De ce oare? …Sunt in campanie de recuperare de link-uri. Te rog, cand ai timp, sa inlocuiesti in acest proiect la Didi Food Design, link-ul vechi care nu mai este valabil, cu acesta: http://rouavision.ro/2014/02/13/salata-de-boeuf/ (blogul fiind golit de continut de cand m-am mutat pe domeniu). Iti multumesc mult! Sper sa ne mai intalnim si la alte proiecte. Te mai rog sa verifici daca nu l-a reformatat la upgrade. Fetele mi-au zis ca de 2-3 ori au salvat pana sa apara valid. Imi pare rau pentru neplaceri si pentru ca te retin. Livia aka Didi