Daca si pe mine , care nu sunt amatoare de cardamom m-a cucerit tarta asta….atunci cred ca iubitorilor de cardamom le-as face o surpriza placuta.
Reteta asta mi-a cam facut cu ochiul in cartea lui Ramsay Gordon, mai ales ca niste cardamom adus tocmai din Iran astepta cuminte sa-i vina randul.
Murdarim cam multe oale dar gustul este minunat, asa ca la treaba! Am facut si o mica modificare la reteta originala . Pentru umplutura erau 600g lapte iar eu am folosit400ml lapte si 200g smantana.
Ingrediente aluat fraged dulce:
- 125g unt la temperatura camerei
- 90g zahar tos
- 1 ou mare
- 250g faina
- 1 lingurita sare de mare
- 1 lingura de apa rece de la gheata
Ingrediente crema Custard cu cardamom:
- 400ml lapte
- 200ml smantana
- 8 pastai de cardamom zdrobite usor
- 1 baton scortisoara
- 100g zahar tos
- 1 ½ lingura de amidon de porumb
- 4 oua separate in galbenus si albus
Mod de preparare aluat:
Untul si zaharul tot se mixeaza pana se omogenizeaza. Se adauga oul si se mai amesteca 30 de secunde.
Faina se incorporeaza in aceasta compozitie adaugand si lingura de apa la sfarsit. Nu se amesteca mult aluatul, doar cat se incorporeaza.
Aluatul se da la rece pt. 30 de minute.
Mod de preparare crema si asamblare:
Pe o suprafata pudrata cu faina se intinde o foaie de aluat si apoi se pune intr-o tava de tarta cu diametrul de 23 cm. si inaltime de 5cm cu fund detasabil. ( eu am folosit doua forme mai mici) Aluatul se inteapa cu o furculita pentru a evita umflarea lui.
Tava se da la cuptor la 200 de grade Celsius.
Intr-o cratita se pune laptele, smantana, cardamomul, scortisoara si se da la foc. Dupa ce da un clocot se mai lasa 15 minute sa se infuzeze aromele.
Galbenusurile se freaca cu zaharul si amidonul de porumb. Albusurile se bat spuma.
Laptele se strecoara si se incorporeaza cate putin in galbenusuri. La sfarsit se incorporeaza albusurile batute spuma.
Umplutura se toarna peste aluatul de tarta copt si se da la 180 de grade pentru cca.20 de minute dupa care se regleaza temperatura la 110 grade Celsius si se lasa tarta inca vreo 40 de minute pana se mai intareste crema.
Ce urmeaza? Lasam tarta sa se racoreasca , o pudram cu zahar si o savuram pana la ultima bucatica. Este un desert fin plin de arome .
Spor la prajiturit asadar!
Cred ca e vorba de amidon de porumb (la crema )si nicidecum de faina de porumb .Asa este ?
Iar o lingurita de sare nu e cam mult (chiar daca e sare de mare ) ?
Da, partea cu amidonul cred ca e adevarata. Din pacate traducatorii nostri nu stapanesc subtilitatile gastronomice si mai fac erori.
Eu am pus faina :)….si a iesit bine, adica s-a comportat cum trebuie.
Cat despre sare, uneori cei din afara o folosesc in cantitati mai mari decat suntem obisnuiti noi, tocmai pentru a potenta gustul.
Violeta eu iti multumesc mult pentru interventie, asa am mai studiat putin despre crema Custard.
eu am pus faina de porumb si a iesit super, ce sa mai spun de arome ,dementiala… multumim pt. reteta
Rodica, ma bucur ca ati facut tarta…da , aroma este punctul forte :).