Nu sunt vegetariana dar iubesc legumele si nu concep alimentatia fara ele. Poate ca multi vor stramba din nas la auzul burgerilor vegetarieni, dar cred ca voi starni interesul altora.
Daca zic hribi, hrisca, bob,ardei….deja parca miroase bine, asa-i?
Burgerii astia au venit ca un sfarsit al calatoriei mele in Bucovina, cand m-am intors cu bob, hribi si alte bunatati.
Nu stiu daca va pot da gramaje exacte ci doar combinatii si asocieri.
Ingrediente:
- 4 chifle
Pasta:
– 200 g bob (merge si fasole)
– 2 catei usturoi
– 2 linguri ulei
– sare, piper (sau fulgi de chili)
Chiftele:
- cam 200g hribi fierti si dati prin masina
- 100g hrisca fiarta
- 1 ceapa
- 2 catei usturoi
- sare, piper
- 1 ou (sau 2 linguri de faina)
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 ardei gras
- ulei pt. prajit
Mod de preparare:
Ca sa facem burgerii trebuie sa pregatim pasta si chiftelele.
Pasta am facut-o din bob, aceasta leguminoasa pe cale de disparitie, dar inca cultivata in Bucovina. Bobul l-am faramitat cu furculita, tocmai pentru a-i simti mai bine textura si l-am amestecat cu putin ulei , usturoi pisat, sare si piper.
Pentru chiftele pe langa hribii plini de arome de padure am folosit hrisca. Hrisca este o cereala cumva uitata, dar plina de mistere culinare. Hrisca se gaseste in magazine si se fierbe repede.
Asa ca, am amestecat hribii dati prin masina cu hrisca fiarta si bine scursa, oul ( cine nu vrea ou pune putina faina ca sa se tina legat amestecul), ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, patrunjelul, sarea si piperul.
Cu mana se modeleaza chiftele si se dau prin faina dupa care se prajesc in ulei incins pe ambele parti.
Asamblare burgeri vegetarieni:
Chiflele se taie in doua pe orizontala.
Pe o parte de chifla se intinde pasta de bob si se pun cateva ineluse de ardei gras. Deasupra asezam o chiftea de hribi cu hrisca dupa care punem cea de-a doua parte a chiflei.
Pentru o buna sustinere a burgerului il prindem cu o scobitoare de bambus .
Burgerii vegetarieni sunt o alternativa pentru zilele de post sau pentru cei care in anumite momente vor sa faca o pauza de la carne. Sa stiti ca sunt foarte gustosi si aromele intense de hribi si bob va vor convinge. Desigur ca puteti face orice alte combinatii doriti. De exemplu alte combinatii le puteti vedea la prietenele mele Florentina si Laura.
Pentru alte retete de post puteti arunca un ochi aici .
Sa aveti spor dragilor!