carne de vită bourguignon3

De obicei am emotii cand gatesc carnea de vita si chiar o evit pentru ca, recunosc, nu ma prea pricep. Acum insa ma declar multumita de rezultat, adica un Boeuf Bourguignon reusit.

Dupa ce am studiat putin reteta Juliei Child si in functie de ce ingrediente aveam eu, uite ce a iesit.

Ingrediente:

  • 1kg carne macra de vita
  • 200g Kaizer
  • 200ml vin rosu sec
  • 300ml supa de vita (stok)
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2 linguri de bullion
  • 1 lingura faina
  • 2 foi de dafin
  • 2 crengute de cimbru si o lingurita cimbru uscat
  • 5 boabe de piper
  • sare si piper macinat
  • 300g ciuperci proaspete (eu am folosit hribi congelati ca de astia am avut)
  • 10-15 cepe mici (arpagic)
  • 2 linguri unt

Mod de preparare:

Etapa 1:

Boeuf Bourguignon

Carnea de vita se spala , se sterge cu un servet de hartie si se taie in cuburi.

Kaizerul se taie in fasii potrivite.

Morcovul, ceapa si usturoiul se taie in bucati mici.

Etapa 2:

Eu am folosit atat pentru prajit cat si pentru gatit o oala de fonta.

Se prajeste carnea de vita in ulei pana se rumeneste putin. Apoi se adauga kaizerul  si se tot amesteca pana acesta lasa putina grasime.

Peste carne punem o lingura de faina si mai prajim maxim un minut dupa care bulionul, amestecam si inchidem focul.

Etapa 3:

carne de vită bourguignon1

In oala in care gatim turnam vinul, supa de vita, morcovul, ceapa, usturoiul, condimentele, sarea . Acoperim oala si o punem la cuptor pentru cca 3 ore la 160 de grade Celsius.

Etapa 4:

carne de vită bourguignon2

Calim ciupercile si arpagicul in unt. Inainte cu vreo 15-20 de minute de a se implini timpul de 3 ore, adaugam ciupercile si arpagicul peste carne si amestecam. Daca ni se pare ca este prea multa zeama sau ne place un pic mai scazuta ridicam putin temperatura si lasam oala fara capac inca vreo 30 de minute.

 

carne de vită bourguignon4

Asta e tot, boeuf bourguignon-ul e gata.

Sunt foarte mandra de mine ca am dus la bun sfarsit aceasta reteta ce era de mult timp pe lista de asteptare. E genul ala de mancare la care iti lingi degetele indelung. Carnea frageda si savuroasa  alaturi de  sosul plin de miresme le-am servit  alaturi de cartofi natur si o salata verde.

carne de vită bourguignon5

Mai gasiti la mine o reteta de picior de vitel la cuptor.

Poftă bună!

 

 

CategoriesMancaruri
  1. Mihaela says:

    De unde oala de fonta?
    Eu am una de 3 litri (de la mama – si care e grea), dar as vrea sa imi iau una ceva mai mare – 5 – 6 litri.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *