Adana Kebab a fost initial un mister pentru mine , mister ce l-am dezlegat atunci cand am primit niste carne de oaie. Pentru ca nu stiam exact ce sa fac cu ea am inceput sa-l frunzaresc pe Jamie Oliver, pe Gordon Ramsay..sa dau un search si am decis ca kebabul ar fi perfect.
Nu orice fel de kebab ci adana kebab si asta dupa ce am ajuns la o reteta care s-a potrivit cu dorintele si ingredientele mele.
Ingrediente:
- 300g carne de vita tocata
- 300g carne de oaie toccata
- 1 ceapa mare
- 5 catei de usturoi
- 2 oua
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita boia de ardei
- 1 lingurita sumac
- 1 lingurita piper negru
- 1/2 lingurita fulgi chili
- sare
- bete din lemn pentru frigarui
Mod de preparare:
Carnea toccata de vita impreuna cu cea de oaie se amesteca cu ceapa taiata marunt, usturoiul dat prin presa, ouale si condimentele. Se obtine astfel o compozitie asemanatoare celei pentru parjoale.
Betele se pun putin la inmuiat in apa rece.
Inainte de a modela kebabul pregatim o farfurie cu apa rece unde ne vom inmuia din cand in cand mainile.
De regula kebabul se pregateste la gratar dar eu am incercat o varianta la cuptor.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt asezam kebabul, asta dupa ce il modelam cu mainile pe 2/3 din bat. Daca mainile devin lipicioase in timpul modelarii le mai inmuiem in apa.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 190 de grade Celsius pentru 20-25 de minute. Daca nu doriti prepararea la cuptor puteti sa le faceti la gratar.
Cand sunt rumenite, dar nu uscate inseamna ca sunt gata.
Kebabul trebuie servit cu garnituri fresh, asa ca am pregatit un sos de iaurt cu usturoi si sumac, rosii proaspete si o salata de varza.
Minunat adana kebab , parca prea repede s-a terminat!
Pofta buna !