Aperitivele cu spanac sunt jucause, colorate si-l au pe vino-ncoa . Cred ca se potrivesc de minune pe mesele de sarbatoare sau chiar pe mesele obisnuite pentru a aduce ceva nou in rutina zilnica.
Noua ne place spanacul foarte mult . Il mancam mult in salate, pesto, mancarica de spanac cu ou si mamaliga.
A venit randul unui aperitiv, destul de simplu, atat ca ingrediente dar si ca mod de preparare. Putem folosi atat spanac proaspat cat si cel congelat. Daca optam pentru cel congelat avem grija sa-l scurgem bine de apa.
Ingrediente blat:
- 300g spanac proaspat
- 4 oua
- 3 linguri ulei
- 150g faina
- 1 lingurita rasa praf de copt
- sare
Ingrediente umplutura:
- 350g branza de vaci
- 150g smantana grasa
- 1 legatura marar
- 2 cepe verzi
- sare, piper
- merisoare pentru decor
Mod de preparare:
Spanacul proaspat se curata, se indeparteaza coditele si se spala sub jet de apa. Se scurge bine si se zvanta.
Intr-o tigaie inalta punem o lingura de ulei , cat sa se acopere putin fundul acesteia. Cand s-a infierbantat putin turnam spanacul pe care il amestecam cu o lingura de lemn, cat se inmoaie putin. In cateva minute cantitatea de spanac se va reduce foarte mult.
Punem spanacul intr-o sita sa se scurga apoi il pasam.
Separat mixam ouale cu putina sare, apoi adaugam 2 linguri de ulei continuand mixarea.
Turnam spanacul scurs, apoi faina si praful de copt, amestecand usor cu o o spatula.
Compozitia se toarna in tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute.
Cand este gata foaia o scoatem din cuptor si o lasam cateva minute la racorit.
Pregatim umplutura amestecand branza de vaci , smantana, mararul si ceapa verde tocate marunt, sarea si piperul. Daca branza este mai uscata s-ar putea ca umplutura sa necesite putin mai multa smantana.
Punem umplutura cat foaia mai este putin calduta si o rulam radicand usor hartia de copt. Introducem rulada la frigider pentru cateva ore, apoi o taiem cu un cutit bine ascutit in felii grosute.
La mine rulada nu a iesit perfecta, iar la taiere am obtinut mai mult forme neregulate, dar asta nu ne-a impiedicat sa o savuram cu drag.
Pentru a-i da putina culoare am adaugat fiecarei felii cateva merisoare de padure (congelate). Gustul acrisor si putin astringent al merisoarelor s-au potrivit perfect cu umplutura de branza.
Aperitivul cu spanac se serveste inainte de masa sau pe post de gustare in timpul zilei.
Noua ne-a placut mult coloritul dar si gustul.
Sa aveti spor!
Delicioasa!