F

Finala StudChef, Iasi 2017

StudChef Iași a fost un fel de cireașã de pe tort al festivalului studențesc “FEstudIS”, festival ce se desfașoarã cu succes din anul 2001.
Pentru cã gãtitul e aproape un trend și pentru ca studenții sunt nevoiți sã-și gãteascã singuri, iatã cã a aparut acest concurs primit cu mult entuziasm .

Din aceastã provocare au “mușcat “un numar de peste 20 de studenți. Prima preselecție a avut loc la nivel intern și am auzit cã pasionații s-au luptat cu cartofii prajiți și cu ghicitul multor condimente.

Pe 12 mai , la Selgros Iasi, susținator al acestui concurs studențesc, ne-am intâlnit pentru marea finala.

 

 

Finala StudChef Iasi a fost o bucurie pentru mine, asta pentru cã pe lângã onoarea de a face parte din juriu, am intâlnit tineri ce gãtesc cu plãcere.
Asadar la ora 12 fix , 10 finaliști si noi juriul (Chef Vlad Ciocan, pictorul Daniel Moisii și subsemnata) am purces la treabã.

 

 

Ca la orice concurs de gãtit, probele au fost diverse și eliminatorii pentru cã în final 3 tineri talentați sã lupte pentru trofeul StudChef.
Primele probe m-au fãcut sã zâmbesc, dar asta deoarece imediat mi-a venit un gând: cine a stat pe langa mama in bucãtãrie sigur se descurcã.
Probele eliminatorii au fost:

  • rularea a 5 sarmale în decursul a 5 minute
  • prepararea și gãtitul a 3 pârjoale în timp de 15 minute
  • prepararea maionezei folosind 4 ouã (2 ouã fierte + 2 ouã crude) în decursul a 10 minute

 

 

Pe parcursul probelor juriul a ținut cont de : igiena concurentului , curațenia și organizarea pe bancul de lucru, încadrarea în timp, formã si tehnicã,  gust, miros. Emoțiile au fost mari dar susținatorii de pe margine au fãcut în așa fel încât concurenții sã se relaxeze și sã zâmbeascã.

 

Dintre cei 10 finaliști , in urma probelor enumerate au ramas doar 3: Ana Bãlan, Andrei Enache , Lidia Ciobanu.

 

 

La ultima proba deja lucrurile s-au complicat și am trecut la finețuri si plating.  Proba a fost incitantã . Studenții au gãtit medalion de somon , ei trebuind sa foloseascã: ciuperci, fenel, roșii cherry, vin alb, mãrar, ceapã, sare, piper.
A contat mult gustul dar și cum a fost gãtit și aranjat în farfurie. Pentru niște studenți a fost super bine.
Dar cum un concurs trebuie sa aiba și un câștigãtor, al nostru a fost Andrei Enche, un tânãr cu îndemânare si fler în bucãtãrie. Trofeul StudChef s-a dus la el împreunã cu un premiu practic (set de cuțite, grill)+ o tunicã personalizatã pe care o va primi în curând din partea Selgros Iasi.

 

 

Locul II i-a revenit Alexandrei Bãlan iar locul al III-lea Lidiei Ciobanu. Si fetele s­-au bucurat de premii folositoare . Toți participanții au fost rãsplãtiți pentru efort si curaj.

Pentru mine a fost o experiența minunatã și sper ca și studenții noștri sã fi simțit același lucru.
Inchei cu bucuria revederii la un alt StudChef dar cu acceași pasiune de a gãti.

foto: Razvan Anghelina

CategoriesConcursuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *