Dintre deliciile romanesti in materie de bauturi racoritoare un loc fruntas il are socata, dar sa nu uitam de parfumatul sirop de soc fara fierbere, siropul de brad , de afine sau de zmeura.
Pentru ca acest sirop de soc fara fierbere ma atragea ca un magnet, am tot cautat retete. Am observat ca ardelenii sunt fruntasi la capitolul asta, de aceea reteta folosita de mine este una veche saseasca, pe care am luat-o de pe site-ul Povesti sasesti.
Deoarece cantitatile din reteta era cam mari, am adaptat reteta la niste cantitati mai mici.
Siropul se poate face cu zahar sau cu miere si e musai de tinut in incaperi racoroase (beci) sau in frigider. Pentru a-l mentine pe termen lung se recomanda un adaos de aspirina.
Ingrediente:
- 35 de flori de soc
- 2l apa
- 1 kg zahar
- 2 lamai
- 50g sare de lamaie
- 2 aspirine macinate (optional)
Preparare pas cu pas
Mod de preparare sirop de soc fara fierbere:
Florile de soc trebuie sa fie bine inflorite si culese din zone nepoluate. Aceste flori nu se spala deoarece prin spalare se pierde polenul, atat de necesar pentru gust si culoare. Urmeaza o pregatire de sirop la rece.
Intr-o oala inalta se pun florile de soc, apa, zaharul, lamaia taiata in bucati mici si sarea de lamaie. Acestea se amesteca , se acopera oala si se lasa la macerat timp de 48 de ore.
Compozitia astfel pregatita nu se pune la frigider ci intr-un loc ferit de razele solare. Cand ne amintim mai amestecam siropul.
Dupa cele 48 de ore siropul de soc fara fierbere se strecoara, si se toarna in sticlute curate si uscate. Daca dorim sa adaugam aspirina o punem inainte de a turna in sticle si amestecam usor cat sa se dizolve.
Sticlele de sirop de soc fara fierbere se tin la rece.
Siropul se dilueaza cu apa rece (plata sau minerala). La servire se pot adauga felii de lamaie, frunze de menta si cuburi de gheata.
Parfumat, delicat si racoros, asa as descrie un pahar de apa cu sirop de soc.
Exista si o varianta de sirop de soc care presupune fierberea.
Sa aveti spor!
Buna seara,
Zahărul se poate inlocui cu miere?
Multumesc
Buna, din pacate nu cred. Mierea deseori fermenteaza si atunci nu ar fi ok.