S

Sirop de soc reteta clasica

Sezonul socului a inceput si m-am grabit sa fac un sirop din flori de soc, de data asta cu fierbere. Zic asta deoarece pe blog mai puteti gasi o reteta de flori de soc, dar fara fierbere.

sirop de soc

Socul este o planta minunata si o recunoastem cu totii de la primul gura de socata sau lingurita de dulceata. Floarea de soc cu zecile ei de stelute albe si parfum innebunitor are multe proprietati benefice pentru organism. Reduc colesterolul “rau” – potrivit Institutului American al Sanatatii Inimii, socata ajuta la scaderea trigliceridelor din sange, precum si a nivelului de colesterol. Florile de soc contin quercetina, de aici efectele pozitive asupra colesterolului LDL. Ele au un continut bogat in bioflavonoizi, substante cu efect antioxidant, anticancerigen, dar si antiinflamator si antiviral. (sursa aici).

Preparare pas cu pas sirop de soc reteta clasica

Ingrediente:

  • 30-40 flori de soc
  • 3l apa
  • zahar
  • 1/2 lamaie

Mod de preparare:

Florile de soc se curata de eventualele frunze si se verifica sa nu aiba insecte. Se poate intampla ca florile sa fie atacate de insecte mici si lipicioase ce stau fixate pe tije.

sirop de soc

Intr-o oala mare se pun la fiert trei litri de apa. Cand aceasta fierbe se pun florile si se fierb la foc moderat cca. 30 de minute. Compozitia se amesteca din cand in cand.

Dupa fierbere acestea se strecoara printr-o sita. Pentru eliminarea tuturor impuritatilor se recomanda si folosirea unui tifon la strecurare.

sirop de soc

Lichidul obtinut se masoara si se fierbe impreuna cu zaharul. Varianta clasica de sirop presupune o proportie de 1la1, adica un kilogram de lichid si unul de zahar.

Din compozitia fiarta mie mi-a iesit aproape 1,5 l lichid. Am adaugat 1,300g zahar si am fiert la foc mic cca.40 de minute. Siropul se amesteca din cand in cand. Inainte de a opri fierberea se pune zeama de lamaie si se mai lasa pe foc atat cat sa dea cateva clocote.

Pentru a verifica daca acesta este fiert suficient vom picura putin sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca picaturile de sirop nu se dizolva imediat la contactul cu apa inseamna ca este fiert suficient.

Siropul de soc se toarna rece in sticle spalate si uscate. Nu necesita sterilizare.

Varianta cu ceva mai putin zahar si timp scurt de fierbere:

Cantitatea de lichid obtinut se fierbe cu un kilogram de zahar si o aspirina timp de 10 minute. Acest sirop de soc se toarna rece in sticle curate. (sursa cartea de bucate Silvia Jurcovan).

sirop de soc

Indiferent de cum ati preparat siropul acesta se floseste diluat cu apa plata sau minerala alaturi de o felie de lamaie, in cocktail-uri sau cate o lingurita in ceai atunci cand va supara cate o tuse.

Nu uitati sa uscati flori de soc pentru ceai, sunt de mare folos iarna.

Spor sa aveti!

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *