Cand gradina iti da multa menta, atunci trebuie sa faci si niste sirop de menta. Asta e valabil la mine, mai ales ca menta e preferata tuturor din casa.
Menta este o planta aromatica cu multe proprietati ce se consuma/foloseste atat in stare proaspata cat si uscata. Ea are capacitati antioxidante, dar si proprietati antifermentative si dezinfectante. Se utilizeaza atat in tratarea racelilor, cat si a alergiilor, indigestiei sau a iritatiilor pielii.(sursa blog naturafresh– aici gasiti si multe alte informatii interesante despre menta).
Preparare pas cu pas sirop de menta
Ingrediente:
- 1 buchet mare menta proaspata
- 1 kg zahar
- 1,2 l apa
- 1 lamaie mica
Mod de preparare:
Menta proaspata se spala sub jet de apa pentru a scapa de toate impuritatile.
Intr-o oala de inox se pune menta cu apa la fiert timp de 15-20 de minute, timp socotit din momentul in care incepe sa fiarba apa.
Se opreste focul, oala se acopera si se mai lasa la infuzat cateva ore sau chiar peste noapte.
Solutia (ceaiul) de menta obtinut se strecoara printr-o sita sau tifon. Teoretic ar trebui sa fie cca 1l de solutie.
Reteta clasica de sirop presupune o proportie de 1:1. Adica la un litru de lichid revine un kg de zahar. Solutia + zaharul se fierb la foc mic cca. 40 de minute.
Daca apare o spuma alba ea trebuie stransa cu o lingura curata si aruncata. Asa protejam siropul de zaharisire deoarece acea spuma inseamna impuritati.
Siropul poate fi mai des sau mai rar. Important este sa fie legat, nu apos. Pe o farfuriuta curata puneti cateva picaturi de sirop. Daca acestea se pastreaza cat de cat ca si forma inseamna ca e gata siropul.
In ultima parte de fierbere adaugati zeama de lamaie si amestecati. Aceaasta va deschide si va intensifica culoarea siropului, dar va functiona si ca un conservant bun.
Siropul se toarna rece in sticlute spalate si uscate bine. Sticlutele se inchid ermetic, se eticheteaza si se pastreaza in camari/locuri racoroase. Nu necesita sterilizare.
Siropul de menta se consuma diluat cu apa/apa minerala. Poate fi folosit si la insiroparea blaturilor de tort, la indulcirea ceaiurilor sau in limonade.
Tot de sezon este si siropul de soc, poate vreti sa-l incercati.
Spor la pregatit!