Bezele cu nuci, asta poti face cand ramai cu albusuri de la alte preparate. Daca bezelele simple deja ti se par banale sau iti place la fel de mult cum imi place mie combinatia de bezea cu nuca, atunci reteta asta este si pentru tine.
Inspiratia vine din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, autoare atat de iubita de romani.
Sunt multe momente cand ramanem cu albusuri si e tare pacat sa le aruncam. La mine pe blog s-au adunat ceva retete cu albusuri (briose, cornulete, prajitura cu foi, rulada). Daca sunteti in cautare, dati clic aici.

Preparare pas cu pas bezele cu nuci
Ingrediente:
- 3 albusuri
- 210g zahar tos
- 200g nuci
- 2-3 picaturi esenta de migdale
Mod de preparare:
Se pregatesc doua tavi tapetate cu hartie de copt si se aprinde cuptorul la 150 grade Celsius.
In prima faza rumenim putin nuci nucile la cuptor sau intr-o tigaie la foc mic (bineinteles ca fara ulei). Se amesteca si se face in asa fel incat nucile sa nu se arda ci doar sa se usuce si rumeneasca foarte usor. Dupa aceasta operatiune se freaca putin in palme pentru a se desprinde pielita si se macina. Peste pasul asta se poate trece daca nu aveti timp.
Albusurile se bat spuma intr-un bol metalic, se adauga zaharul si se bat deasupra unui vas cu apa clocotita ( la bain marie), 8-10 minute (daca batem manual cu telul) si ceva mai putin daca folosim mixerul. Spuma trebuie sa se intareasca, sa nu cada de pe tel, iar compozitia trebuie sa fie usor fierbinte.

Dupa aceea se toarna nucile macinate si se mai bat albusurile de cateva ori.
Compozitia se pune cu lingurita sau cu un pos pastrand o distanta de cca. 2cm intre ele. Bezelele trebuie sa aiba dimensiunea unei nuci, dar nu va opreste nimeni sa le faceti asa cum doriti.

Tava se da in cuptorul preincalzit la 150 grade Celsius. Se reduce temperatura la 120 grade si se coc cca.30 de minute. Nu se deschide cuptorul in primele 15 minute. Ele se lasa in cuptor pana ce se usuca. E preferabil sa le lasam in cuptor pana ce acesta se raceste.
Dupa racire bezelele cu nuci se pastreaza in cutii metalice inchise ermetic.

Sunt absolute delicioase, usor crocante la exterior si putin moi in interior. Gustul de nuca cu bezea este de zile mari.
Eu abia astept sa mai fac o portie si sper sa incercati si voi aceste bezele cu nuci.
Pentru inspiratie va las si reteta Corinei Ureche de bezele cu nuca si crema de mascarpone si caramel sarat.
Spor la prajiturit!