Cred ca toata lumea a mancat macar o data in viata prajitura Alba ca Zapada, acea prajitura cu crema acrisoara de lamaie si foi fragede. Daca exista persoane care nu au fost asa norocosi ii invit la o reteta veche cu poveste.
Povestea mea are si o parte trista deoarece reteta asta o am din liceu, de la o prietena in casa careia mancam cele mai bune prajituri. Este vorba de Dana, colega mea din clasa I pana la absolvirea liceului.
Multe dintre prajiturile pe care le mancam la ea , de regula la Sarbatori, reveneau la mine sub forma de retete scrie caligrafic pe foi de caiet.
Am zis ceva de tristate deoarece Dana, din pacate, a plecat dintre noi. Cu gandul la ea am facut aceasta Alba ca Zapada si inca o data am realizat ce repede se scurge timpul si ce neinteleasa e uneori viata.
Nu stiu de ce nu am pus pana acum reteta asta pe blog, probabil se manca mereu prea repede si nu apucam sa fac poze.
Ingrediente foi:
- 400g faina
- 1 ou
- 75g zahar
- 125 ml lapte
- 25g unt gras
- 1 lingurita amoniu pentru prajituri
- un strop sare
Ingrediente crema:
- 1/2 l lapte
- 200g zahar
- 250g unt cu peste 80% grasime
- 75g faina
- sucul si coaja de la o lamaie mare
- zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare foi:
Pregatirea aluatului pentru foi este foarte simpla. Toate ingredientele indicate se amesteca pana la obtinerea unei bile de aluat. Aceasta se imparte in 4 parti egale.
Urmeaza o munca mai migaloasa deoarece fiecare parte de aluat trebuie transformata intr-o foaie subtire cu dimensiuni de cca. 25/30cm.
Pe o planseta presarata cu faina se intinde aluatul cu un sucitor. Desi pare ca aluatul este putin , o sa vedeti ca in final va veti alege cu o foaie. Nu uitati sa presarati faina in timpul lucrului.
Foaia se coace in tava tapetata cu hartie de copt sau pe dosul tavii.
Coacerea se face in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, timp de cca. 7 -10 minute pentru o foaie. Deoarece sunt subtiri, foile se coc foarte repede asa ca aveti grija sa nu le ardeti. Ele trebuie sa fie doar usor rumenite.
Mod de preparare crema de lamaie:
Intr-o cratita cu fund dublu se dizolva faina cu lapte rece. La inceput sa toarna cate putin si se amesteca mereu cu un tel, pana la amestecarea completa. Se adauga zaharul si se pune la foc mic.
Compozitia se amesteca mereu cu telul. Aceasta se va ingrosa, iar dupa ce da cateva clocote se ia de pe foc. Inainte de a lua cratita de pe foc se adauga zeama si coaja de lamaie.
Se lasa crema de lamaie la racorit, amestecand din cand in cand. Cand este calduta se adauga untul la temperatura camerei si se amesteca cu telul pana la incorporarea totala.
Crema de lamaie se da la rece pentru cel putin jumatate de ora.
Montarea prajiturii se face foarte rapid. Crema se imparte in trei parti egale si se distribuie intre cele 4 foi.
Deoarece foile sunt tari trebuie o perioada mai lunga de inmuiere, de asta se recomanda ca prajitura sa se taie abia dupa ce sta ore bune la rece. Dupa ce s-a montat prajitura deasupra se pune un tocator (tava) peste care se pune ceva greu (eu am pus cateva borcane de gem). Aceasta greutate ajuta la presarea prajiturii si la inmuierea mai rapida si uniforma.
Eu las Alba ca Zapada 1-2 ore la temperatura camerei, apoi mai sta la frigider peste noapte.
Inainte de taiere se pudreaza cu zahar vanilat.
Prajitura Alba ca Zapada rezista cateva zile la frigider. Recomand sa fie taiata pe masura ce doriti sa o mancati, nu toata odata deoarece se usuca repede.
Spor la prajiturit!
[penci_recipe]
Pentru aluat 25 grame sau 125 g unt ? Nu ca ar fi bai,are crema grasime destula.Intreb pentru ca nu am mai facut demult aceasta prajitura si reteta aceasta seamana izbitor cu acea „Alba ca zapada”pe care o savuram acasa.
Doar 25g de unt :).
Stiu ca pare putin dar asa e reteta asta.
Reteta e veche, eu o am cam de 30 de ani.
Mersi!Foarte gustoasa!
Cu placere!