P

Prajitura fina cu crema de lamaie

De curand a fost ziua mea si am testat reteta de prajitura fina cu crema de lamaie. Ar fi putut fi si sub forma de tort, dar viziunea a fost sub forma de cuburi.

Mi-am dat seama ca desi imi plac mult deserturile acrisoare, cu lamaie nu am asa multe variante pe blog. Asadar am purces la treaba si sunt tare multumita de ce a iesit.

Reteta nu e deloc complicata . Foile sunt din pandispan iar crema o combinatie de lemon curd cu unt. Deoarece se folosesc multe lamai precum si coaja acestora recomand sa folositi lamai bio.

Preparare pas cu pas prajitura fina cu crema de lamaie

Ingrediente blat:

  • 6 oua
  • 180g zahar
  • 180g faina
  • 1 strop sare
  • 1 lingurita  coaja de lamaie rasa

Ingrediente crema:

  •  4 oua
  • 150 g zahar
  • 75 ml zeama de lamaie
  •  coaja rasa de la 2 lamai
  • 200g unt (peste 80% grasime)

 Decor:

  •   250ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  •  50g zahar
  •  1/2 jumatate lamaie mica
  •  1/2 jumatate lime
  •  1 lingurita coaja de lamaie rasa

Mod de preparare:

Pentru aceasta prajitura vom face un blat simplu de pandispan.

Pornim cuptorul la 180 grade Celsius si tapetam tava de aragaz cu o hartie de copt.

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. De obicei eu nu separ albusul de galbenus la pandispan.
Asadar mixam ouale impreuna cu zaharul timp de 7-10 minute pana ce compozitia isi tripleaza volumul si capata o culoare albicioasa. Se adauga apoi coaja de lamaie si apoi treptat faina. Incorporarea fainii se face cu spatula, cu miscari largi de jos in sus.

Din aceasta compozitie se coc doua foi in tava de aragaz. Fiecare foaie se coace cca.10-12 minute la 180 grade Celsius, in cuptorul preincalzit.

Cele doua foi de pandispan vor fi taiate pe jumatate  si vom obtine astefel patru foi.

Pentru crema de lamaie vom face o reteta clasica de lemon crud la care adaugam unt.

Crema lemon crud este una dintre cele mai reusite creme de lamaie. Ea se face la bain marie asa ca pregatim un vas cu apa pe care il punem la foc mic. Intr-o cratita ceva mai mare decat vasul cu apa punem ouale, zaharul, zeama de lamaie si coaja de lamaie rasa. Amestecam cu un tel pana ce se incorporeaza bine toate ingredientele. Punem cratita peste vasul cu apa ce fierbe si avem grija ca apa sa nu atinga fundul cratitei. In timpul asta amestecam mereu cu telul pana ce se ingroasa asemeni cremei de vanilie.

Dupa ce crema s-a ingrosat se lasa putin la racorit apoi se adauga untul moale (la temperatura camerei). Se mixeaza la viteza mica si apoi se da pentru jumatate de ora la rece.

Asamblarea prajiturii

Pentru asamblare se vor indeparta marginile neregulate ale foilor cu un cutit bine ascutit. Crema se va imparti in trei parti egale si va fi distribuita intre cele patru foi. Dupa ce se pune crema urmata de foaie se preseaza usor pentru a nu se face cocoasa pe mijloc.

Smantana pentru frisca( neaparat rece) se mixeaza cu zaharul si se decoreaza. Eu am ales sa intind un strat subtire de frisca si apoi sa fac cate un mot pentru fiecare bucata de prajitura.
Puteti portiona prajitura in ce forma doriti. Ca sa fie mai cochete fiecare bucata de prajitura fina cu crema de lamaie a fost decorata cu coaja de lamaie si cu bucatele de lamaie si lime.

Prajitura va sta la rece cel putin cateva ore la rece inainte de servire, asta pentru a se inmuia. Este delicioasa, fina si cu gust intens de lamaie.

Daca va plac prajiturile cu lamaie va recomand si alte retete ce le puteti gasi pe blog: Alba ca Zapada (prajitura in foi), chec cu lamaie si mac sau tort de bezea cu lemon curd si capsuni.

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *