F

Friptura de iepure cu vin la cuptor

Toamna este momentul in care animalele crescute in timpul verii se transforma in fripturi aromate si gustoase. Carnea de iepure este  deseori recomadata, atat pentru gustul bun dar si pentru numeroasele beneficii (carne alba slaba, saraca in colesterol, usor digerabila).
Noua ne place mult friptura de iepure cu vin la cuptor si avem mare noroc ca socrii mei cresc iepuri si au grija sa ajunga si la noi cativa. Am observant in ultimul timp ca se gasesc deseori si in supermarketuri. Eu cred ca aceasta carne este perfecta pentru a mai diversifica felurile de mancare cu carne. Reteta este mai veche doar ca nu am reusit sa o postez. Uite ca i-a venit timpul.

Nu uitati ca puteti folosi atat vin alb cat si vin rosu. Mie parca imi place mai mult varianta cu vin alb.

Ingrediente:

  • 1 iepure de marime medie
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 4-5 catei de usturoi
  • 300ml vin alb demisec
  • 2 foi dafin
  • 4-5 boabe ienibahar
  • 1 lingurita boabe piper
  • 1 crenguta cimbru (rozmarin)
  • sare
  • 100ml ulei de floarea soarelui

Mod de preparare:

Iepurele se portioneaza si se spala bine sub jet de apa pentru a elimina orice impuritate sau fir din blana acestuia.

Exista doua moduri de preparare: una in care marinam carnea in prealabil sau o pregatire pe loc.

Carnea se lasa la scurs si se amesteca cu condimentele, sarea si vinul alb. Se poate lasa la marinat o noapte dar este suficient si 2-3 ore.

 

 

Pentru un gust mai bun, dupa ce carnea a stat la marinat, se scoate din marinata si se sterge usor cu servete de hartie. Intr-o tigaie  punem uleiul la incins si prajim putin carnea de iepure pe ambele parti atat cat sa capete o usoara crusta.

 

 

Carnea usor prajita se pune inapoi in marinata, se adauga legumele taiate si se da la cuptor. Friptura de iepure cu vin la cuptor se poate face in tava de iena, in vas de ceramica, tuci sau chiar vase emailate.
In prima parte vasul va fi acoperit cu capac sau folie de aluminiu. Temperatura trebuie sa nu fie prea ridicata deoarece ne dorim o carne facuta incet astfel incat sa fie frageda. Eu o fac la 170-180 grade Celsius timp de vreo 2 ore.
Din cand in cand carnea se intoarce de pe o parte pe alta si se verifica. Atunci cand observam ca friptura de iepure este moale se ia capacul si se lasa sa se rumeneasca putin.

 

 

Friptura de iepure la cuptor se serveste cu diferite garnituri de legume si bineinteles cu un pahar de vin alaturi.

Pentru inspiratie puteti consulta si retetele de friptura de iepure cu bere sau mancarica rece de iepure cu ceapa.

Sa aveti pofta!

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *