Tavalita cu nuci este o prajitura din garda veche a prajiturilor. Nu era o prajitura de toate zilele ci o prajitura din acelea pe care le mancam doar de sarbatori.

Prima data am mancat-o la Moni, colega mea de banca, a carei mama facea cele mai bune si deosebite prajituri.

Cred ca nu am mai facut tavalita cu nuci de cel putin 10 ani. Asa m-a apucat o nostalgie intr-o zi, incat mi-am cautat retetele mele vechi scrise de mana si am facut o tava.
Vad ca multa lume face tavalita cu nuca de cocos, dar eu prefer varianta cu nuci de ale noastre. Nu e o prajitura cu arome sofisticate, dimpotriva este o prajitura destul de simpla, la fel ca si numele ei.

Ingrediente blat:

  • 100g unt
  • 2 oua
  • 75g zahar
  • 300g faina
  • 200 ml lapte
  • 1 pliculet praf de copt (10g)
  • 1 lingurita extract de vanilie

Ingrediente glazura:

  • 200g zahar
  • 200g unt
  • 50ml lapte
  • 25g cacao
  • 250 g nuca macinata

Mod de preparare:

Cuptorul se porneste la 180 grade Celsius.

Untul se mixeaza cu zaharul si pe rand se adauga ouale. Apoi cu o spatula sau o lingura de lemn incorporam laptele, faina, praful de copt si extractul de vanilie. Va rezulta o compozitie moale, asemantoare cu cea de chec.

 

 

Compozitia pentru blat se toarna intr-o tava de dimensiuni de cca. 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt. Tava se da la cuptor cca. 25-30 de minute sau pana cand blatul a crescut si s-a rumenit usor.

Cand este gata se scoate din tava si se lasa la racit. Odata racit acesta se taie in cubulete la dimensiunea dorita. Preferabil ar fi ca un cubulet de tavalita sa fie mancat din 1-2 muscaturi.

 

 

Pentru glazura punem untul, zaharul, laptele si cacao intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic. Amestecam mereu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase. Din momentul in care incepe sa clocoteasca lasam 2-3 minute, apoi inchidem focul. Glazura trebuie sa se raceasca inainte de a tavali cuburile de blat .

Procedura de glazurare nu este complicata doar ca necesita putina migala. Din pacate nu am reusit sa fac niste poze mai concludente deoarece mi-a fost cam greu sa lucrez si sa pozez in acelasi timp.

Pregatim vasul cu glazura, o farfurie cu nuca macinata si un platou . Va recomand sa nu puneti toata nuca macinata odata deoarece exista riscul sa curga glazura peste ea si sa o compromita.

 

 

Infingem o bucatica de blat si o inmuiem in glazura astfel in cat sa o cuprinda pe toata, o tavalim prin nuca macinata si o punem pe platou. Asa facem cu fiecare bucatica de blat in parte. Cand am terminat platoul cu tavalite il ducem la frigider pentru cateva ore sau chiar pentru o noapte.

 

 

Tavalita  cu nuci este o prajitura cam dulce pentru gusturile mele dar are farmecul ei (de fapt in reteta asta am cam redus continutul de zahar pentru ca are o glazura suficient de dulce). Recomand sa mancati cu masura si sa impartiti si cu altii deoarece portia este foarte generoasa.

Spor la prajiturit!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *