Prajitura Semiluna cu nuci ma ispitea de ceva vreme. Am tot vazut-o de nenumarate ori pe net, dar niciodata in realitate. Pe la noi nu se facea si nu stiu de ce pentru ca e o prajitura simpla si tare gustoasa.
Este atat de simpla incat garantez reusita ei oricarui doritor de dulce.
Pe scurt ea cuprinde un blat de pandispan putin inalt peste care vine o crusta de nuci rumenite cu putin zahar. Interesant este ca cine o fi inventat aceasta prajitura nu s-a multumit a o taia in patrate/dreptunghiuri/romburi ci a decupat-o sub forma de semiluna. Si arata foarte fain forma asta.
Preparare pas cu pas prajitura Semiluna cu nuci
Ingrediente:
- 6 oua
- 180g zahar
- 180g faina
- 1 lingurita lamaie rasa
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 strop sare
Glazura:
- 125g nuci
- 1 lingura zahar muscovado (sau de care aveti)
Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la 180grade Celsius si pregatim o tava putin inalta pe care o tapetam cu hartie de copt. Eu am folosit o tava cu dimensiuni de 25/35cm.
Nucile se macina sau se toaca grosier. Eu le-am dat la robot, dar in asa fel incat sa se pastreze si bucatele mai mari. Acestea se amesteca cu o lingura de zahar muscovado. Mie imi place mult zaharul asta pentru gustul lui de caramel. Daca nu aveti puteti folosi fara probleme orice alt tip de zahar.
Ouale la temperatura camerei se separa. Albusurile se mixeaza initiala fara zahar, iar apoi zaharul se adauga cate putin. Spuma obtinuta trebuie sa se tina bine de paletele mixerului.
Galbenusurile sa adauga pe rand si se mixeaza usor.
Se opreste mixerul si se incorporeaza faina. Aceasta se presara cate putin si se amesteca cu o paleta, cu miscari largi de jos in sus. La sfarsit adaugam zeama si coaja de lamaie rasa.
Compozitia se toarna in tava si se niveleaza cu o paleta astfel incat sa fie toata la acelasi nivel si nu cu valuri. Deasupra se presara nucile amestecate cu zahar si se apasa foarte usor cu palma astfel incat sa intre putin in compozitia de pandispan.
Tava se da la cuptor pentru cca. 25-30 de minute, la 180grade Celsius. Pandispanul trebuie sa creasca si nucile sa fie usor rumenite. Nu scoateti tava pana ce nu faceti testul cu scobitoarea, sa fiti siguri ca e copt blatul.
Cand este coapta, prajitura se scoate din cuptor , se scoate din tava si se lasa sa se racoreasca . Cand este aproape rece se decupeaza cu o forma rotunda, fie el un decupator de fursecuri sau un pahar cu marginile mai subtiri.
Cum decupam prajitura
Asadar decupam…iar marginile le mancam pentru ca sunt tare bune.
Aceasta prajitura simpla cu gust de nuca prajita este peste asteptari. La mine a disparut jumatate de tava din prima. Noroc ca restul le-am pus deoparte pentru a doua zi. In total cred ca mi-au iesit vreo 24 de semilune.
Sper ca o sa incercati reteta asta, va garantez ca o sa va placa. Pentru inspiratie am aruncat un ochi la doua prietene Diva in Bucatarie si Lecturi si arome. Daca va plac prajiturile cu nuci va recomand si reteta de pachetele cu nuci.
Spor la prajiturit semilune cu nuci!