C

Chiroste de post cu cartofi si ceapa prajita

Chiroste de post cu cartofi si ceapa prajita

Aceasta mancare nu inseamna doar un preparata de post ci iubitele chiroste de post cu cartofi si ceapa prajita. Ele sunt Bucovina cu copilaria, bunica, vecinii, atmosfera de acasa.
M-am trezit cu gandul la bunica si mancarurile ei facute molcom la plita. Nu a avut niciodata aragaz, se temea de el. La bunica, indiferent de anotimp, focul ardea usurel in plita si oalele boloboroseau acolo mult timp. Nu stiu cum de nu-i era greu sa aprinda mereu focul si sa stea cu ochii pe el.

Stiti linistea si tihna unui fel de mancare? Cam asta e cu chirostele de post si cu mancarea facuta de bunica. Ceva simplu, bun si de cele mai multe ori fara carne.

Preparare pas cu pas chiroste de post cu cartofi si ceapa prajita

Ingrediente:

  • 350g faina
  • 200 ml apa
  • 1/2 lingurita de sare
  • 4 cartofi mari
  • 2 cepe mari
  • 50 ml ulei
  • piper
  • cateva fire chivas sau ceapa verde (pentru decor)

Mod de preparare:

Punem cartofii la fiert in coaja, in apa rece.

Ceapa se curata, se toaca si se caleste in ulei. Calirea va fi usoara iar la sfarsit se adauga doua linguri de apa. Se amesteca, se lasa sa dea 1-2 clocote si se opreste focul.

Pregatim aluatul amestecand faina, apa si sarea. Aluatul trebuie sa mai tare si se intinde subtire. El poate fi intins cu sucitorul sau la masina de paste.
Eu am ales sa fac totul traditional, chiar si forma triunghiulara, fiecare chirosca fiind lipita manual.

Cartofii fierti si raciti se piseaza si se amesteca cu sare, piper si jumatate din cantitatea de ceapa prajita.

Aluatul se intinde subtire si se taie in forme patrate. In fiecare patrat se pune cate o lingura de umplutura. Indoim marginile patratului astfel incat forma obtinuta sa fie un triunghi. Marginile triunghiului se preseaza bine cu degetele asa incat sa fie bine lipite. Mie mi-au iesit cca. 18 chiroste.

Chiroste de post cu cartofi si ceapa prajita

Fierberea chirostelor

Intr-o oala mare se pun 3-4 litri de apa cu sare. Cand apa incepe sa fiarba chirostele (numite si coltunasi) se pun usor si se amesteca cu o paleta pentru a nu se lipi intre ele. Miscarea de amestecare este una lejera.

Ele se fierb cam 15-20 de minute. Pentru siguranta va recomand sa scoateti o chirosca din oala si sa gustati din ea.

Chirostele se scurg bine de apa intr-o sita si apoi deasupra se toarna restul de ceapa calita. Se amesteca imediat pentru a evita lipirea lor. Pentru un plus de culoare am adaugat putin chivas tocat marunt. Nu are legatura cu traditia bucovineana ci doar cu impactul vizual.

Chiroste de post cu cartofi si ceapa prajita

De cand m-am apucat de facut si pana mi-am infipt furculita in chirostele de post cu cartofi si ceapa calita am trait cele mai mari emotii in legatura cu vreo mancare. Totul a fost o calatorie in timp, o reconectare la copilarie si la senzatii de mult uitate.

Cu aceeasi bucurie va las si retetele de chiroste cu branza sau cu visine.

M-as bucura sa le incercati si sa simtiti putin din gustul Bucovinei de acasa.

CategoriesDin Bucovina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *