Fursecurile de post cu gem le am de mult timp pe lista de asteptare si iata ca m-am invrednicit.
Cine a copilarit la tara sau a prins un pic din vremurile comuniste cu siguranta a mancat cornulete de post cu bors. Borsul face minuni in aluat, il fragezeste si-l alinta astfel incat e cam greu sa te opresti din mancat.
Reteta e veche si cu siguranta a aparut in bucataria unei femei vrednice si creative.
Ma gandeam ca acest aluat ar fi la fel de bun si pentru fursecuri de post cu gem.
Am incercat, am gustat si ma declar multumita. De aceea va las si voua cam ce am facut de au iesit asa floricele bune.
Ingrediente:
- 150 ml ulei
- 100 ml bors (vin alb)
- 350-400g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 1 lingurita extract vanilie
- gem ( dupa preferinte)
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului se face in cateva minute. Se amesteca uleiul cu borsul , drojdia dizolvata si extractul de vanilie, apoi cu faina. Aluatul va fi elastic si se va lasa la dospit, la temperatura camerei cca. 30 de minute.
Pentru a diminua gustul de bors am folosit extract de vanilie. La fel de bine se pot folosi si alte arome preferate: lamaie, apa de trandafiri sau portocal.
Aluatul se intinde pe planseta presarata cu faina.
Cu decupatoare in forma de floricica se decupeaza formele fursecurilor. Jumatate dintre acestea vor fi decupate si in partea centrala, astfel incat sa se observe gemul cu care vor fi lipite.
Fursecurile se dau la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca 20-25 de minute. Dupa ce se coc se lasa la racit.
Acestea se lipesc cate doua cu gem. Fursecurile de post cu gem sunt usor fragile asa ca aveti grija la lipire si manevrare. Pentru lipirea fursecurilor am folosit trei feluri de gem: de gutui, de capsuni si magiun de prune. Gemul trebuie sa aiba o consistenta densa pentru a face o prize buna la lipire.
La sfarsit acestea se pudreaza cu zahar si se servesc cu bucurie. Sunt fragede, bune si binevenite langa o ceasca de cafea sau ceai.
Si pentru ca iarna bate la usa mi-am adus aminte de niste fursecuri faine cu portocale si levantica facute de Catalina.
Spor la prajiturit!