S

Saptamana Haferland, 2-6 august 2018 – invitatie

              credit foto: Calin Andrei

Stiti vorba aia: ai grija ce iti doresti ca se poate implini?

De cativa ani imi tot doream sa ajung la Crit, dar astrele nu se aliniau in acest sens. Satele sasesti, bisericile fortificate, aerul lor pasnic dar totusi misterios, mereu m-au atras si mi-au dat o stare de emotie.

Se pare ca a fost anul meu norocos si iata ca Saptamana Haferland a deschis usita  catre satele sasesti. Mai intai am sa va povestesc despre eveniment si apoi despre cum ajuns acolo inainte, la timp sa iau pulsul vietii satului, sa va starnesc interesul si poate sa va conving sa pregatiti bagajele pentru drum .

Ce este de fapt Saptamana Haferland?

Acest minunat eveniment este la editia a sasea si se desfasoara anul acesta in perioada 2-6 august 2018. Este cel mai mare eveniment local dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania si așteapta  peste 6.000 de turisti din România si din afara tarii.

 

              credit foto: Calin Andrei

Editia din acest an a festivalului are ca tematică centrala mestesugurile, sub sloganul Festival cu mestesug, sasesc. Festivalul isi propune sa ii implice pe turistii veniti in satele sasesti in activitati cat mai interesante pentru toate varstele: ateliere de mestesuguri, activitati pentru copii, concerte de jazz si de muzica clasica in bisericile fortificate, proiectii de film, spectacole de teatru, plimbari cu bicicleta, caruta sau tractorul, expozitii de arta, muzica si dansuri, brunch-uri cu preparate locale și deja celebrul bal sasesc.

 

              foto credit: Calin Andrei

Localitati participante:

Anul acesta Saptamana  Haferland se va desfasura in  localitatile Archita, Roades, Saschiz, Homorod, Rupea, Crit, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti și Viscri. Aceasta regiunea saseasca din Transilvania a fost denumită “Tara Ovazului” sau „Haferland” datorita localnicilor care obișnuiau sa cultive in principal  ovaz,  din cauza climatului mai aspru.

Emotionant va fi ca vioara Stradivarius Elder-Voicu ajunge in Haferland pentru un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si va rasuna in Biserica Fortificata din Crit, pe 4 august, ziua principală a festivalului.

Primele cinci editii ale festivalului Saptamana Haferland au adunat peste 15.000 de participanti și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și Germania.

Organizatorii evenimentului sunt: Fundația Michael Schmidt susținuta de Fundația Adept, Vecinatatea Femeilor din Saschiz, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia Tabaluga și Asociatia Nowero Rupea. Ei  și-au propus sa promoveze  satele sasesti, comunitatea acestora și pe cei care duc mai departe traditiile sasesti : olarit, brodat, pictat sau alte activitati specifice zonei. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.haferland.ro.

Pentru un eveniment de asemenea anvergura este nevoie de multi sustinatori. Anul acesta este vorba de Rompetrol, Remarul 16 Februarie, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, Selgros, Aqua Carpatica si Domeniile Sâmburești, Hochland, Ursus, Bavaria Tour și Schaeffler Romania și a partenerilor Muzeul Astra Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei, Icon Arts și Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Unul dintre acesti sustinatori,  Selgros Romania ne-a invitat sa observam indeaproape aceasta zona cu particularitatile ei, sa cunoastem oamenii si preocuparile lor si sa povestim si cititorilor nostri, invitandu-i astfel la Saptamana Haferland 2018. Am zis ne-a invitat deoarece nu este vorba doar de mine,  ci si de alti bloggeri culinari (implicati in proiectul Selgros  cauta pasiunea), bloggeri de turism si fotografi renumiti.

 

              foto credit: Calin Stan

Plecarea bloggerilor a fost din Bucuresti cu masini super tari puse la dispozitie de Automobile Bavaria. Eu fiind plecata in concediu m-am alaturat grupului in Brasov si am avut norocul sa calatoresc intr-o masina super coll, un minicooper rosu condus cu delicatete de Carmen de la Garda Culinara. Alaturi mi-au stat Cristina de la Diva in Bucatarie si Iuliana de la Bucate Aromate. Drumul bloggerilor a fost mai placut si datorita primirii prietenoase de prietenii de la RomPetrol.

 

              foto credit : Calin Stan

Am ajuns la Crit pe o ploaie marunta. In fata Bisericii Evanghelice Fortificate Crit deja se aduna lumea pentru concertul de fado sustinut de Cristiano de Sousa – Misterele Lisabonei. A fost primul meu concert de fado si m-a rascolit peste masura. Parca toate acele acorduri redau cumva bucuria, mandria dar si suferinta sasilor. Zic asta pentru ca in cele doua zile, din povestile spuse de localnici dar si din cartea “Crit” de Ruxandra Hurezeanu am luat parte la istoria lor si am aflat lucruri nestiute, numai bune de impartasit.

 

             foto credit: Calin Andrei

Dupa ce ne-am bucurat de fado ne-am retras la Casa Krauss impreuna cu toti bloggerii participanti: Laura (Retete ca la mama), Oana ( Savori Urbane), Alex (Bucataria familiei mele), Corina (Bucataria Urecheatei), Cosmin (Gastro Art), Tony Mot (reprezentant Selgros),  dar si bloggeri de turism si fotografi de exceptie, cum este Calin Stan ( ClubFoto.com) cel care a si surprins multe imagini.

Casa Kraus, fosta casa parohiala a fost restaurata si pusa in circuitul turistic al zonei. Camerele sunt absolut superbe, foarte mari si luminoase decorate cu obiecte de mobilier sasesc. Imprejurimile sunt pline de verdeata cu mici acarateuri pline de farmec.

 

             foto credit: Calin Andrei 

 

 

Bineinteles ca am fost asteptati cu o masa bogata si rasfatati cu mancaruri din zona, responsabila fiind doamna Angela de la bucatarie.

 

              credit foto: Calin Stan

Seara s-a lasat lunga, cu vin bun, lumina de la lumanari si multe povesti. Rasetele si bucuria noastra n-au facut altceva decat sa ne imprieteneasca mai tare si sa asteptam cu mare interes cea de-a doua zi.

Povesti sasesti la Crit

A doua zi la Crit a fost una a povestilor sasesti:

  • Povestea lichiului si doamna Hermine.

Doamna Hermina Antoni din Mesendorf a aparut discret printre noi si ne-a cucerit pe loc. Povestile ei curgeau lin, uneori cu durere si cu resemnare. Am aflat cat de gospodari au fost sasii, cat de bine organizati si de muncitori erau. Tot satul se supunea unor reguli si viata era traita cu respect fata de familie, comunitate si loc.

              foto credit: Calin Stan

Atunci am aflat cam cum se ajutau oamenii prin acele locuri atunci cand aveau evenimente importante in familie (nunti, botezuri, inmormantari). Fiecare familie contribuia cu ce avea in gospodarie (faina, oua, nuci, carne etc.) astfel incat evenimentul sa aiba loc asa cum trebuie.
Am aflat cat de mult tineau sasii la educatia copiilor si ca primul regulament scolar exista de la 1470.
Dar ca sa ne intoarcem la ale gatitului, doamna Hermina impreuna cu doamnele de la Casa Krauss ne-au invatat sa facem lichiu. Lichiul numit si hencless este o renumita prajitura traditionala saseasca ce statea mereu la sarbatori pe masa, alaturi de cozonac.

Lichiul este o prajitura simpla si relativ usor de facut.  Baza este un aluat dospit obisnuit (asemanator cozonacului) ce are deasupra o crema  din oua si smantana. Lichiul poate fi dulce sau sarat  sau imbogatit cu fructe,  branza etc.

 

 

Noi am gatit patru feluri de lichiu si le-am devorat pe toate. Abia astept sa fac si acasa aceasta reteta, sa se bucure si ai mei de acest desert.

  • Povestea Bisericii Evanghelice Fortificate Crit

Cat lichiul a stat la crescut noi ne-am strecurat pe poarta, numai bine sa prindem povestea bisericii din Crit. Slujba de duminica era foarte importanta in comunitate, la aceasta participand absolut toti locuitorii, de la mic la mare. Si aici exisatu reguli stricte privind locul in biserica si mutarea in functie de varsta si statut.
In acest spatiu gasim si un muzeu cu piese din gospodariile sasilor, obiecte vechi de mobilier ce ne aduc mai aproape de viata in acele vremuri.

  • Povestea mestesugului de la Bunesti

La Bunesti a fost ultima oprire inainte de a ne raspandi spre casele noastre. In curtea bisericii evanghelice din Bunesti ne-au asteptat oameni primitori si dornici sa ne povesteasca despre acest loc. Este vorba de  Ela și Helmut Wagner ce au intins masa cu produse locale: branzeturi alese, miere, dulceata, praajituri si nelipsita sunculita cu ceapa rosie. Domnul Helmut ne-a condus in biserica si cu emotie a povestit cam tot ce poate cuprinde istoria locului.

 

              foto credit: Calin Stan 

Ce frumosi sunt oamenii care iubesc locurile si se pun in slujba acestora!

Nu am plecat de aici fara sa pictam, sub supravegherea atenta a doamnei Carmen, modele traditionale sasesti.

             foto credit: Calin Andrei

             Foto credit: Tony Mott

Cam asta s-a intamplat in doua zile pline. Ne-am bucurat, ne-am umplut sufletele si am promis ce ne vom reintoarce.

 

 

Invitatia a fost asadar lansata: poftiti de veniti la Saptamana Haferland, 2-6 august 2018. Se intampla atatea lucruri minunate in aceasta perioada incat ar fi pacat sa ratati . Programul aici.

Sa ne vedem cu bine!

 

 

 

 

 

CategoriesAltele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *