D

Dorada la cuptor cu lamaie si portocala

Dorada la cuptor cu lamaie si portocala este recomandarea mea pentru acest inceput de an.

Dorada este un peste mediteranean, deosebit de gustos, cu carnea alba si foarte putine oase. Asta inseamna ca ar trebui sa-l consumam mai des, asta fiind valabil pentru peste in general. Din pacate, consumul de peste in Romania este destul de redus, asta poate si datorita preturilor.


De cativa ani am incercat sa fiu mai atenta si sa mancam peste mai des.
Sper sa va inspire reteta mea, care de altfel este una foarte simpla.

Preparare pas cu pas dorada la cuptor cu lamaie si portocala

Ingrediente:

  • 2 dorade de marime mijlocie
  • 1 lamaie
  • 1 portocala
  • 1 lime
  • 1 lingurita sare de mare
  • piper negru macinat
  • 2 linguri ulei de masline de calitate
  • 2-3 fire de patrunjel

Mod de preparare dorada la cuptor cu lamaie si portocala:

Dorada se curata de solzi, se spala bine sub jet de apa, se scurge si se sterge cu servete de hartie.
Daca luati pestele de la pescarie atunci puteti sa  beneficiati si de curatarea lui. Mie nu-mi place deloc sa curat peste si evit pe cat posibil acest lucru.

Cuptorul se porneste la 190 grade Celsius.

Citricele se spala bine si se taie felii.

Fiecare dorada se sareaza bine in interior si exterior. In interiorul fiecareia se pune cate o felie de lamaie, una de portocala si una de lime.
Pe partea exterioara pestele va fi crestat oblic de trei ori, cu un cutit bine ascutit. In fiecare crestatura vom pune cate o felie de citrice.

Inainte de a introduce tava in cuptor presaram piper negru si cate o lingura de ulei de masline pe fiecare peste. Tava va sta la cuptor cca.30 de minute. In timpul asta mai deschideti de vreo doua ori cuptorul si din zeama lasata (ulei+ zeama de la peste) luati cu lingura si turnati peste peste.

Cat sta peste la cuptor pregatiti si o garnitura.
Eu am ales o varianta simpla si lejera deoarece dorada este un peste consistent si oricum in perioada Sarbatorilor  am mancat cam mult. Asadar garnitura noastra a fost o salata de baby spanac cu portocale si bineinteles ca am pregatit si un sos de usturoi cu lamaie si iaurt grecesc.

Cand dorada este gata, adica e usor rumenita deasupra si carnea este moale o transferam din tava pe un platou mai mare incat sa incapa bine atat pestele cat si garnitura. Mi se pare total nepotrivit si inestetic ca un peste sa atarne intr-o farfurie mica, dar asta e un fix al meu.

Langa dorada punem salata de baby spanac cu portocale, sosul de usturoi, cate o felie din toate citricele folosite si o rosie cherry, asta mai mult pentru o pata de culoare.  Deasupra se presara putin patrunjel proaspat.

Dorada asta a fost de vis, delicioasa si usor de mancat. La fel de usori ne-am simtit si noi cand ne-am ridicat de la masa.

Urmatoarea incercare va fi dorada in crusta de sare, ca am mancat o data la restaurant si tare mi-a placut.

Pentru alte retete cu peste dati clic aici, iar pentru o dorada la gratar va recomand sa va inspirati de la Bucatar Maniac.

Pofta buna!

CategoriesCu peste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *