O data pe an, adica de Revelion fac chiftelute cu ceapa marinata si maioneza. Pentru ca le fac asa de rar le mananc cu multa placere si savurez fiecare inghititura.
Imi aduc aminte ca mai toata copilaria preparatul se gasea pe masa dintre ani si asta inseamna ca am un atasament emotional, dar cine nu are?
Cele trei componente se potrivesc perfect si se pun in valoare una pe alta. Asadar: ceapa usor crocanta si acrisoara, maioneza moale si delicioasa impreuna cu chiftelele din carne dau un aperitiv de nota 10.
Probabil ca reteta asta e specifica romanilor si ca majoritatea stiti sa o pregatiti, dar daca mai sunt novici, va las toti pasii de preparare.
Ingrediente chiftele:
- 500g carne tocata amestec (porc+vita)
- 1 ceapa
- 2-3 catei usturoi
- 1 ou
- sare, piper
- 2-3 linguri faina
Ingrediente ceapa marinata:
- 4 cepe
- 2 foi dafin
- 3 boabe ienibahar
- 4-5 boabe piper negru
- 1 lingurita sare
- 300ml apa
- 100 ml otet de vin
Ingrediente maioneza:
- 1 galbenus crud
- 1 galbenus fiert
- 200ml ulei de floarea soarelui
- 1 lingurita mustar
- 1/2 lamaie
- sare
Chiftelute cu ceapa marinata si maioneza – preparare pas cu pas
Mod de preparare chiftelute cu ceapa marinata si maioneza:
Carnea tocata se pune intr-un bol impreuna cu ceapa tocata marunt, oul, usturoiul trecut prin presa, sarea si piperul. Ingredientele se amesteca cu mana pana se incorporeaza bine ingredientele.
La aceasta reteta nu folosesc deloc paine in compozitie, imi place sa se simta mai mult gustul carnii.
Se modeleaza cu mana chiftelute mici, de dimensiunea unei nuci mari. Fiecare chifteluta se tavaleste prin faina.
Acestea se prajesc in ulei fierbinte. Se intorc astfel incat sa fie prajite uniform. Se scot pe servetele de hartie, astfel surplusul de ulei va fi absorbit.
Pentru marinarea cepei punem intr-o cratita apa, otetul si condimentele si se asteapta sa inceapa sa fiarba.
Ceapa curatata si spalata se taie ineluse. Eu am folosit doua cepe galbene si doua rosii pentru ca imi place jocul de culori. Puteti folosi ce ceapa va place.
Dupa ce solutia noastra da cateva clocote turnam ceapa taiata deasupra si o amestecam usor. Ea va sta in solutie 1-2 minute si apoi o scoatem cu o spumiera. O lasam pana la racirea completa.
Aveti grija sa nu fierbeti ceapa. Ea trebuie sa fie doar usor moale si sa-si pastreze textura crocanta.
Pregatirea maionezei este cea clasica. Se faramiteaza galbenusul fiert (sau se da prin sita daca doriti finete maxima), se adauga galbenusul crud si mustarul. Toate se amesteca bine si apoi se toarna cate putin din ulei, cam cate o lingura si se amesteca pana se incorporeaza si apoi se repeta procedura. Aproape de sfarsit adaugam zeama de lamaie si sarea dupa gust.
La final putem adauga 50 ml apa minerala, asta doar daca vrem sa o diluam putin.
Ceapa marinata si bine scursa se amesteca cu maioneza si se aseaza pe un platou. Deasupra se aranjeaza chiftelutele si se decoreaza cu putina verdeata. De data asta am ales niste rucola, dar poate fi patrujel, ceapa verde, valeriana etc.
Platoul se da la frigider pana la servire. Este recomandat ca aceste chiftelute cu ceapa marinata si maioneza sa fie mancate in 1-2 zile.
Va las si reteta de chiftelute cu sos de smantana si mustar, absolut delicioase si astea.
Sa aveti pofta!