P

Parjoale moldovenesti-reteta traditionala

Ce ziceti de niste parjoale moldovenesti?

Am crede ca toate parjoalele sunt la fel, dar nu e asa. Eu am crescut in Bucovina si parjoalele mele (chiftele, piftele) sunt mai mici ca dimensiune si cu un pic de altfel de textura.
Copilul meu mi-a zis ca eu nu fac parjoale asa cum se fac prin zona. Asta stiam si eu, dar mi-am zis sa fac si eu o reteta traditionala. Cea mai buna sursa pentru astfel de situatii sunt cartile lui Radu Anton Roman. Aici gasesti toate retetele traditionale asezate temeinic pe regiuni sau evenimente importante.

parjoale moldovenesti

Parjoalele moldovenesti sunt ceva mai mari si ovale (ca mana unui copil spune Radu Anton Roman), se dau prin pesmet si au o culoare si textura specifica).

Preparare pas cu pas parjoale moldovenesti

Ingrediente:

  • 500g carne tocata amestec porc/vita
  • 2 felii paine alba
  • 2 oua
  • 1 ceapa
  • 1 cartof
  • 100ml lapte
  • marar, patrunjel
  • sare/piper
  • 100g pesmet
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare:

Parjoale alias chiftele inseamna un amestec de carne cu alte ingrediente ce le dau gust si savoare. Pana la amestec pregatim pe rand tot ce avem nevoie.

Painea se pune la inmuiat in lapte

Ceapa se curata, spala si se toaca marunt. Radu Anton Roman sugereaza ca ceapa ar trebui calita in unt inainte de a fi pusa in parjoale. Eu folosesc doar cruda.

Cartoful se curata, spala si se da pe razatoarea mica.

Verdeturile se toaca marunt. Din cate stiu doar parjoalele moldovenesti contin verdeturi.

Intr-un bol mai pare punem carnea tocata, ceapa tocata, painea inmuiata si bine scursa, cartoful, ouale, verdeata tocata si condimentele. Amestecam cu mana pana ce toate ingredientele s-au incorporat bine.
Pesmetul il punem intr-o farfurie adanca.

parjoale moldovenesti

Modelam cu mana parjoalele moldovenesti. Acestea sunt ceva mai mari decat cele obisnuite, au forma ovala si cca. 1cm grosime. Le tavalim prin pesmet si le asezam pe un tocator.

Intr-o tigaie mai maricica si cu peretii inalti punem uleiul la infierbantat. Prajim parjoalele pe ambele parti pana sunt bine rumenite si apoi le scoatem pe servete de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

parjoale moldovenesti

Mie tare mult mi plac atunci cand sunt calde si parca asa bune nu mai sunt dupa reincalzire. Se servesc cu cartofi piure, cu sos si mamaliguta sau chiar simple alaturi de o rosie si o paine buna.

Pentru o alta abordare va las si reteta chiftelutelor cu ceapa marinata si maioneza.

Sa aveti pofta!

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *