Khachapuri este placinta georgiana ce seamana cu o pizza. Forma placintei este una lunguiata, asemanatoare unei barcute, iar umplutura este din branza. Specific acestui preparat este oul din mijloc.

Aluatul necesita o dospire prelungita, reteta originala ar avea un timp de 1-2 zile. Asta e o varianta mai adaptata timpului nostru.

Ceva de genul asta sunt si pidele turcesti umplute cu carne, dar cu aceeasi forma si tot cu un ou in centru.

Pentru reteta de khachapuri am bantuit putin netul si m-am oprit la reteta de pe Bake Street (un site absolut fabulous), dar am tras cu ochiul si la reteta Laurei Laurentiu.

Khachapuri

Preparare pas cu pas Khachapuri- placinta georgiana

Ingrediente aluat:

  • 450g faina
  • 300ml apa
  • 10g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 25ml ulei

Ingrediente umplutura:

  • 250g mozzarella
  • 250g branza feta (telemea)
  • 4 oua
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • 50g unt pt uns
  • verdeata pentru servit

Mod de preparare:

Faina cernuta se amesteca cu drojdia dizolvata, sarea si apa calduta. Se framanta un aluat si la sfarsit se adauga uleiul cate putin framantand inca putin. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut cca. o ora.

Aluatul crescut se imparte in patru parti egale (eu l-am impartit in trei deoarece eram doar trei persoane la masa). Se fac patru bile de aluat, se acopera si se mai lasa la odihnit cca. 15-20 de minute.

Se pregateste umplutura. Telemeaua si mozzarella se dau prin razatoarea mare. Reteta era cu branza feta, dar eu am recurs la o telemea, ca asta am avut la indemana.
Ouale se separa si fiecare galbenus va fi pus intr-un recipient mic astfel incat sa ramana intreg. Albusurile se bat spuma usor cu furculita si se amesteca cu branza rasa. Deasupra mai punem chimenul macinat si sare daca mai este nevoie.

Khachapuri

Se aprinde cuptorul la 230 grade Celsius.

Fiecare bila de aluat se intinde cu sucitorul pe planseta dandu-i o forma ovala. Aluatul trebuie sa fie intins subtire, dar nu exagerat. Pentru forma de khachapuri se ruleaza usor cele doua margini si se pliaza putin, iar capetele se intorc. Eu nu m-am descurcat foarte bine la rulare, dar in final au iesit bune. Se mai lasa inca 30 de minute inainte de a le umple.

Khachapuri

Coacerea placintei

Se pune umplutura de branza si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se da in cuptorul preincalzit pentru cca 20-25 de minute.

Inainte de a fi gata se scoate tava si se pune cate un galbenus la mijloc. Puteti sa faceti loc cu o furculita pentru a nu aluneca galbenusul. Se mai lasa in cuptor 2-3 minute si apoi se scoat din cuptor si se ung marginile cu unt topit.

Khachapuri
Khachapuri

Khachapuri se serveste calda si merge de minune cu un pahar de chefir. Inainte de servire puteti presara putina verdeata: patrunjel, rucola, ceapa verde, baby spanac.

Sper sa va placa la fel de mult cum ne-au placut si noua.
Pofta buna!

CategoriesPlacinte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *