Zilele trecute am incercat primul meu pate vegetal de ciuperci. Daca pateul de nuci a avut un real succes atat acasa, dar si pe blog, m-am gandit ca e timpul sa incerc si altceva.
Sunt zile in care vrem sa mancam fara proteina animala si mesele pentru mic dejun mi se par cele mai complicate. Pe langa zacusca, humus si dulceata un pate de post poate fi o alternativa destul de satioasa.
Pateurile vegetale din magazine (si multe alte produse de post) sunt pline de aditivi si chestii ciudate. Ca sa le evitam putem pregati in bucataria noastra.
Ia priviti ce simplu se face.
Preparare pas cu pas pate vegetal de ciuperci
Ingrediente:
- 500g ciuperci champignon
- 2 linguri ciuperci de padure uscate
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi (optional)
- 2 linguri de ulei
- 1/4 lamaie
- sare/piper
- 1/4 curry
Mod de preparare:
Ciupercile uscate se pun la hidratat pentru cel putin jumatate de ora. Apa in care au stat se arunca, se pune alta apa si se dau la fiert, la foc mic.
Eu am folosit un mix de ciuperci uscate pe care le-am gasit in Kaufland. Din pacate oferta era foarte limitata, adica era singura optiune. Cautam de fapt niste hribi uscati, dar nu a fost sa fie. Aceste ciuperci uscate dau un gust mai intens si mai bun.
Ciupercile champignon se curata si se spala sub jet de apa. Se scurg bine si apoi se taie bucati, la fel si ceapa.
Intr-o tigaie se pune uleiul si cand acesta s-a infierbantat se toarna ciupercile si ceapa. Focul trebuie sa fie mic spre moderat. Ciupercile se amesteca din cand in cand, iar spre sfarsit se adauga usturoiul taiat bucatele si zeama de lamaie. Ele vor fi gata atunci cand zeama lasata scade mult si incep usor sa se rumeneasca.
Compozitia se lasa la racorit si apoi se paseaza cu un blender de mana. Nu uitati sa adaugati sare, piper si putin curry.
Gustul se ajusteaza si dupa gusturile personale. Ati mai putea folosi boia de ardei iuti, fulgi de chili, busuioc, toate insa in cantiati mici deoarece gustul predominant trebuie sa fie cel de ciuperci.
Acest pate vegetal de ciuperci se pune intr-un recipient inchis ermetic si se pastreaza la frigider timp de cateva zile.
Poate fi mancat la micul dejun, dar si folosi la sandwichuri sau gustari. Pe paine prajita este perfect mai ales in combinatie si cu legume sau verdeturi proaspete.
Pofta buna!