Mancarea de ardei copti cu smantana face parte din copilaria mea si din vacantele mele de vara din Bucovina. Mancarurile de vara aveau un farmec aparte pentru ca pe atunci nu se gaseau atat de multe legume prin aprozare si pe la Suceava nu prea se cultivau ardei si vinete. De aceea vinetele si ardeii se gaseau o perioada destul de scurta de timp si ne bucuram din plin de ele.
Mancarea asta se poate face si din ardei simpli, dar cu ardei kapia este mult mai savuroasa. De asemenea cantitatea de smantana poate fi marita sau micsorata in functie de preferinte. Cei ce adora sosurile prefera o cantitate mai mare de smantana.
Asadar nimic complicat si super bun.
Preparare pas cu pas ardei copti cu smantana
Ingrediente 4 persoane:
- 14 -16 ardei kapia
- 400-500g smantana
- 1 ceapa
- 1 rosie mare
- 1 morcov mic (optional)
- 1 legatura mica patrunjel si marar
- 15 ml ulei
- 1 lingura faina
- sare/piper
Mod de preparare:
Ardeii kapia se se spala si sterg de apa. Daca puteti sa-I coaceti la gratar afara sau la grill de interior este foarte bine (chiar indicat). Daca nu, va recomand coacerea la cuptor.
Am invatat o smecherie de la Laura Laurentiu. Inainte puneam ardeii intregi la cuptor. La ea am vazut ardeii taiati in jumatate (pe lungime) si cu cotoarele scoase. Dam tava la 190-200grade Celsius pentru cca 30 minute. Atunci cand sunt copti, scoatem tava din cuptor, presaram ardeii cu sare grunjoasa si acoperim tava.
Dupa 30 de minute ardeii se vor curata usor.
Celelalte legume se spala si se toaca marunt. De data asta nu am folosit morcov, dar uneori mai pun cate unul mic dat pe razatoare.
Intr-o tigaie mai inalta calim usor ceapa si apoi adaugam rosia tocata. Amestecam si lasam la foc mic pana se observa ca acestea s-au inmuiat. Punem o lingura de faina deasupra si amestecam cateva secunde.
La sfarsit turnam smantana si amestecam bine pana se incorporeaza toate ingredientele. Adaugam sare si piper dupa gust si atunci cand sosul de smantana incepe sa clocoteasca punem ardeii copti taiati fasii. Amestecam si mai lasam cad sa dea doua- trei clocote.
In final presaram verdeata tocata si mancarea de ardei copti cu smantana este gata. Este absolut delicioasa si merge bine cu o mamaliga alaturi.
Este mancarea in care regasim vara in farfurie…si parca se simte si miros de toamna.
Va las si reteta de salata de vinete cu ardei copti, o alta mancare buna de sezon.
Spor la gatit!