Prajitura Kinder felie de lapte sau Milchschnitte este una dintre cele mai cunoscute prajiturele din comertul larg. Ea s-a raspandit prin lume si a imbracat multe retete, diferite oarecum intre ele, dar pastrand cumva esentialul. Aici ma refer la retetele folosite de oamenii de rand, nu de cele din fabrici.
Prajitura Kinder are doua blaturi usoare cu cacao si o crema densa de lapte. Poate fi cu glazura de ciocolata sau fara. Eu am ales varianta fara glazura pentru a mai reduce putin din dulce.
Este o reteta relativ simpla si fara complicatii.
Preparare pas cu pas prajitura Kinder felie de lapte
Ingrediente blat:
- 4 oua
- 100g zahar
- 90g faina
- 30g cacao (preferabil din cea mai inchisa)
- 50g ulei
- 5g praf de copt (jumatate de pachetel)
- 1 strop sare
- 1 lingurita extract de vanilie
Ingrediente crema:
- 500g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 200g lapte condensat (conserva)
- 1 lingura miere lichida (optional)
- 10g gelatina + 100ml apa
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 170-175 grade Celsius.
Ouale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia creste mult in volum si are o culoare albicioasa. Se pune si uleiul in fir subtire si se mixeaza in permanenta.
Apoi se adauga treptat faina, praful de copt si cacaoa. Acestea se incorporeaza folosind o spatula si facand miscari largi, de jos in sus.
Compozitia se toarna in tava de aragaz acoperita cu hartie de copt. Tava mea are dimensiuni de cca. 30/35 cm (masurata in interior).
Se coace in cuptorul preincalzit la 170g Celsius timp de cca. 15 minute. Blatul trebuie sa fie moale nu intarit, cam aceeasi consistenta ca pentru rulada.
Dupa coacere blatul se lasa la racorit.
Pentru crema se pune gelatina la hidratat cu apa intr-un vas mic metallic.
Smantana rece se mixeaza simpla, iar cand este aproape ferma se adauga laptele condensat si mierea.
Gelatina se inmoaie la bain marie (la aburi) si se toarna peste crema. Se mixeaza usor si crema se lasa la frigider pentru vreo 10 minute.
Blatul se taie in doua pe latime si se indeparteaza marginile uscate daca exista.
Intre cele doua blaturi obtinute in urma taierii se niveleaza crema si prajitura Kinder se da la frigider pentu cca doua ore.
Se taie cu un cutit bine ascutit in forme dreptunghiulare sau cuburi. Prajiturile se pastreaza in frigider. Este un desert lejer, moale si nu foarte dulce.
Pentru comparatie si inspiratie va las si alte doua retete de prajitura Kinder, una din Germania si una de pe Anyta Cooking, iar din categoria potrivite pentru copii va las reteta de prajitura cu morcovi si crema de branza.
Spor la prajiturit!
Nu stiu cine a inventat tampenia asta cu „felie de lapte”. De fapt stiu, un incult care nu stie nici nemteste, nici romaneste, iar publicul, care nu trece nimic prin neuroni, a inghitit-o pe nemestecate. Cum adica „felie de lapte”? Se gandeste cineva cat de ilogic este enuntul? Nemtii in tava fac „Schnitte”, noi in tava facem „prajituri”.
Buna!
Nu stiu de ce sunteti asa nervos/nervoasa. Sa ne relaxam putin, e doar un nume.
Unori prajiturile poarta nume: prajitura Regina Maria, prajitura Krantz si probabil ca Felia de lapte a fost inspiratia cuiva. Nu contest ce ai scris, doar ma intreb cum credeti ca ar trebui sa se numeasca corect? 🙂