Prajitura Pani Walewska este o prajitura poloneza si conform povestilor poarta numele amantei lui Napoleon Bonaparte. Povestea istorica a acestei femei chiar merita citita, iar desertul trebuie savurat si merge cu atat mai bine cu cat misterul bantuie printre straturi. Pe blog gasiti chiar si reteta tortului Napoleon.

Foarte populara in Polonia aceasta prajitura cu staruri de bezea, gem de coacaze negre si crema mi-a starnit interesul intamplator pe Pinterest…sau poate nu intamplator daca tin seama de originile poloneze pe linie materna.

Reteta e cu inspiratie de pe un site polonez si cu putina rabdare si timp iese sigur.

Prajitura Pani Walewska

Preparare pas cu pas prajitura Pani Walewska

Ingrediente blat:

  • 250g unt (peste 80% grasime)
  • 6 galbenusuri mari
  • 450g faina
  • 10g praf de copt (1 pliculet)
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 strop sare

Ingrediente bezea:

  • 6 albusuri
  • 250g zahar
  • 1 lingura amidon

Ingrediente crema:

  • 500ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 200g unt (peste 80% grasime)
  • 2 linguri amidon
  • 3 linguri faina
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 75g zahar
  • 1 strop de sare

Suplimentar:

  • 400g gem de coacaze negre (sau fructe de padure)
  • 100g fulgi de migdale

Mod de preparare:

Pentru prepararea blatului ne vom folosi de un robot (este mai comod). Daca nu aveti robot se lucreaza cu mainile doar ca totul trebuie sa se desfasoare rapid.
Untul rece taiat bucatele se amesteca cu galbenusurile, zaharul pudra, faina si praful de copt, totul deodata. Se amesteca doar cat sa incorporeze ingredientele si sa se formeze aluatul.

Aluatul se imparte in doua parti egale si fiecare bucata se inveleste in folie alimentara (inainte de a inveli incercati sa dati aluatului o forma cat de cat dreptunghiulara pentru ca va fi de folos atungi cand se intinde foaia. Se pun in frigider pentru cel putin doua ore.

Foile se vor intinde cu sucitorul direct pe foaia de copt presarata cu putina faina. Se vor obtine doua foi cu dimensiuni de cca.25/33 cm

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul in cateva reprize si se mixeaza pana ce se obtine o bezea ferma. La final se adauga amidonul si se incorporeaza.

Fiecare foaie de aluat se unge cu gem de coacaze negre (sau orice gem acrisor), iar apoi se intinde un strat de bezea.

Foile astfel pregatite se coc in cuptorul preincalzit la 170grade Celsius, cca 40 de minute, pana ce bezeaua este uscata si de culoare aurie. Dupa coacere acestea trebuie sa se raceasca complet.

Prajitura Pani Walewska

Crema

Pentru crema se pun 250 ml lapte intr-o cratita de inox cu fund dublu la foc mic impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. In alt vas restul de lapte se amesteca cu un tel impreuna cu galbenusurile, faina si amidonul. Atunci cand laptele incepe sa fiarba  se adauga cea de-a doua compozitie si se amesteca mereu cu telul pana se ingroasa (la foc mic).
Crema se acopera cu folie alimentara pentru a nu face crusta si se lasa la racit. Aceasta se amesteca apoi cu untul moale la temperatura camerei. Se amesteca atat cat trebuie sa se incorporeze, nu mai mult.

In reteta originala se adauga la crema cateva picaturi de esenta de migdale. Eu am mers doar pe vanilie.

Asamblare

Acum cele doua foi coapte se vor uni avand crema intre ele. Pe prima foaie se intinde toata crema si se acopera cu cea de-a doua foaie presand putin astfel incat sa faca priza.

Fulgii de migdale se rumenesc intr-o tigaie fara ulei si se presara deasupra. Ca sa se tina eu am lasat 2 linguri de crema pe care am intins-o in strat foarte subtire peste bezea. Am vazut ca fetele de la Savori Urbane au pus fulgii de migdale direct la copt deasupra bezelei.

Prajitura Pani Walewska
Prajitura Pani Walewska

Prajitura trebuie sa stea cel putin 12 ore sa se inmoaie bine pentru a putea fi portionata cu usurinta.

Dupa cum se vede Prajitura Pani Walewska arata tare fain cu starturi vizibile, iar gustul si textura se descopera pe rand.

Sper sa va placa si sa o incercati.

Prajitura Pani Walewska

Spor la prajiturit!

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *