Am schimbat putin datele problemei si in loc de un tort dulce am facut un tort aperitiv. Este vorba de un tort aperitiv, cremos, colorat si foarte apreciat la masa.
Eu am ales un ton primavaratec si o combinatie de branzeturi, somon, castravete si verdeturi pentru interior. Foile sunt verzi, dar la fel de bine pot fi galbene sau portocalii.

Preparare pas cu pas tort aperitiv
Ingrediente blat:
- 3 oua medii
- 70g leurda pasata sau spanac (cca 2 linguri pline)
- 15ml ulei
- 50ml sana/iaurt
- 100g faina
- 5g praf de copt (jumatate de pachetel)
- 1/4 lingurita sare
Ingrediente prima crema:
- 250g branza de vaci
- 175g smantana de gatit
- sare
- 1/2 lingurita boia de ardei
- 100g somon afumat
Ingrediente a doua crema:
- 125g ricotta
- 1 castravete mediu
- 1 legatura mica verdeturi
- sare
Ingrediente crema de acoperire si décor:
- 125g ricotta
- rosii cherry
- castravete
- ridichi
- verdeata
- sare
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se tapeteaza cu hartie de copt doua forme de tort cu fund detasabil de cca 18-20 cm.
Ouale se mixeaza cu sare cca. 2-3 minute. Se adaga uleiul, sana si leurda pasata(se poate folosi spanac, busuioc, patrunjel) si se incorporeaza. La final se pune faina si praful de copt. Se amesteca cu o spatula si compozitia se imparte in cele doua tavi.


Foile se coc cca 10 minute la 180 grade Celsius in cuptorul preincalzit.
Foile se lasa la racit si in timpul asta se pregatesc cremele, operatiune foarte simpla de altfel.
Intr-un bol se amesteca branza de vaci cu smantana de gatit, sarea si boiaua. Se adauga somonul afumat rupt in bucatele de diferite dimensiuni. Daca branza de vaci este mai uscata s-ar putea sa mai fie nevoie de niste smantana in compozitie.


In alt bol se amesteca ricotta cu catravetele (ce a fost curatat, tocat cubulete si stors usor de zeama), sarea, piperul si putina verdeata tocata foarte marunt.
Montarea tortului sarat
Tortul aperitiv se monteaza in forma in care s-a copt. Se pune o foaie si se intinde prima crema, apoi crema a doua si ultima foaie. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la rece vreo 2 ore.

La final se scoate din forma de tort si se aseaza pe un platou. Se imbraca intr-un strat fin de crema din ricotta cu verdeta. Ricotta este foarte fina si cremoasa si se intinde perfect.
Tortul se decoreaza cu rosii cherry, felii de castravete si ridichi, codite de ceapa si patrunjel verde. Se pastreaza in frigider si se mananca in primele doua-trei zile.
Pentru inspiratii pascale va las si niste aperitive pentru Paste.


Spor la gatit!