Intr-o zi calda de toamna am creat un desert de sezon: mere coapte cu miere si inghetata. Toate aceste ingrediente se completeaza de minune, mai ales ca nu am folosit deloc zahar. Am pornit de la o fotografie de pe Pinterest si m-a incantat acest gen de mere coapte in stil Hasselback.
Bineinteles ca si nuca rumenita intregeste gustul, dar va las sa descoperiti toti pasii si poate sa incercati.
Preparare pas cu pas mere coapte cu miere si inghetata
Ingrediente 4 persoane:
- 2 mere mari
- 2 linguri nuci
- 2 linguri merisoare
- 1 lingurita coaja de lamaie
- scortisoara
- 4 lingurite miere Melinis
- + inghetata pentru servire
Mod de preparare:
Cuptorul se aprinde la 190 grade Celsius. Se pregateste o tava mica si se tapeteaza cu hartie de copt.
Merele se spala, se sterg bine si li se scot cotoarele. Daca nu aveti acel instrument de scos cotoare faceti aceasta operatiune cu un cutitas.
Merele se injumatatesc si apoi cu cutit bine ascutit si cu lama subtire se feliaza vertical astfel incat partea de jos sa ramana intreaga. Feliile trebuie sa se tina intre ele, de unde si asemanarea cu un acordeon.
Se aseaza in tava, se acopera cu o folie si se dau in cuptorul preincalzit pentru cca.20 de minute. In timpul asta merele se inmoaie putin.
Dupa acest timp se scoate folia si se impaneaza merele cu un amestec de nuci, merisoare si coaja de lamaie. Se presara cu scortisoara si se pun iar in cuptor, de data asta descoperite pentru inca cca.5-7 minute. Daca le doriti mai moi puteti prelungi timpul de coacere, doar ca s-ar putea sa se deformeze. Eu am dorit ca marul sa ramana cat de cat ferm. Asta depinde si de tipul de mar.
Cat sunt usor caldute se aseaza pe o farfurioara alaturi de o cupa de inghetata de vanilie, iar pe fiecare bucata de mar se pune cate o lingurita de miere. Pentru un gust special am folosit Melinis cu zmeura, o miere naturala cu fructe, un produs romanesc de calitate.
Deci asa arata un desert de sezon, simplu, aromat si lejer.
Pentru inspiratie va las si reteta de mere umplute si coapte.
Spor la gatit!