Prajitura Boema face parte din colectia prajiturilor din copilarie alaturi de amandina, prajitura Krant, ecler, savarina, Indiana. Erau vremuri in care iesitul la cofetarie marca un moment important pentru copii si taramul acesta era fascinant. Acum totul este mai simplu si mai la indemana, asa ca am cutezat sa reproduc prajitura Boema cu mici interventii personale. Asadar nu este chiar o reteta clasica, dar va garantez ca o sa va placa mai ales daca iubiti ciocolata.
Preparare pas cu pas prajitura Boema
Ingrediente blat:
- 5 oua
- 125g zahar tos
- 125g faina
- 50g cacao de calitate
- un strop sare
Ingrediente sirop:
- 200g zahar
- 300ml apa
- 50ml lichior cirese (portocale)
Ingrediente glazura:
- 125g smantana pentru frisca (30% grasime)
- 125g ciocolata (peste 50% cacao)
- 25g unt
Ingrediente crema ciocolata
- 400g mascarpone
- 200g smantana pentru frisca (30% grasime)
- 100g ciocolata (peste 50% grasime)
- 30g zahar pudra
- 1 lingurita apa de portocal
Ingrediente frisca
- 300g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 30g zahar pudra
Mod de preparare:
Prajitura se pregateste in mai multe etape. Eu am inceput-o dupa amiaza si am terminat-o a doua zi dimineata.
Prima data se face blatul, care e unul simplu de pandispan cu cacao. Albusurile se mixeaza cu zaharul pana se formeaza o bezea. Se adauga apoi galbenusurile si un strop de sare, iar la final se incorporeaza faina amestecata cu cacao. Preferabil ca atunci cand o incorporati sa o treceti printr-o sita, iar incorporarea se face cu o spatula, cu miscari largi de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava cu dimensiuni de 20/30cm tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius cca. 20 de minute sau atat cat trebuie pentru a fi blatul copt.
Dupa coacere se scoate din tava si se intoarce cu partea de jos deasupra. Se lasa la racit si se taie in patrate. Pentru reusita folositi o linie si un cutit bine ascutit, preferabil cu lama mai subtire. Mie mi-au iesit 15 bucati.
Siropul
Intr-o cratita de inox cu fund dublu se pune zaharul la caramelizat (atentie sa nu-l ardeti) pana ce acesta capata o culoare aramie. Apoi se da deoparte de pe foc si se toarna apa.
Stim foarte bine ca apa din sistemul national este potabila in cea mai mare parte,
doar ca de multe ori instalatiile prin care aceasta ajunge la noi nu sunt de cea mai
buna calitate.
Pentru siguranta noastra si a copiilor nostri ideal ar fi sa filtram apa, iar Compania
Aquaphor vine in sprijinul consumatorilor din 1992 fiind unul dintre cei mai mari
producatori de cani si sisteme filtrante pentru consumatori casnici.
Aquaphor a brevetat tehnologiile Aqualen, Carbon Fiber Block, DWAY, care reduc
in mod eficient metalele grele, pastrand in acelasi timp toate mineralele utile,
retin impuritatile cu o mărime de pană la 0.1 microni și asigura o protecție de
99.99% impotriva bacteriilor. Un singur cartus filtrant regasit in canile filtrante
Aquaphor, filtreaza intre 200 si 350 l de apa, echivalentul a 100 – 175 sticle din plastic. Misiunea companiei este aceea de a lasa o planeta frumoasa si sanatoasa
viitoarelor generatii, aplicand tehnologii care necesita mai putine resurse, iar
produsele Aquaphor ajuta la reducerea deseurilor din plastic.
Bucatile de blat se pun intr-o tava mai mare si se toarna siropul usor peste ele. Se intorc bucatile ca sa absoarba mai bine siropul. Tava se acopera cu folie alimentara si se da la rece cateva ore sau peste noapte. Pana dimineata tot siropul va fi absorbit.
Glazurare si preparare creme
Glazura de ciocolata:
Smantana pentru frisca se pune la foc mic intr-o cratita de inox. Cand ajunge la punctul de fierbere (nu trebuie sa clocoteasca) se inchide focul, se toarna ciocolata rupta bucatele si se lasa cateva minute. Apoi se amesteca energic cu un tel si se adauga untul amestecand pana ce acesta se incorporeaza.
Fiecare bucata de blat se glazureaza individual cu o lingura. Astfel glazurate, bucatile de prajitura merg putin la rece pana se intareste glazura.
Crema de ciocolata
Branza mascarpone se amesteca cu telul cu smantana pentru frisca si zaharul pudra, atat cat sa se incorporeze ingredientele. Ciocolata se topeste la bain mare si se toarna peste prima crema. Se amesteca pentru omogenizare, iar la final se poate adauga o lingurita de apa de portocal.
Crema se pune in pos cu un dui adecvat (daca nu aveti puteti folosi o punga tip zip) si se formeaza cate o rozeta pe fiecare bucata de blat.
Frisca
Smantana pentru frisca se mixeaza impreuna cu putin zahar pudra pana ce capata consistenta potrivita. Si aceasta se pune in pos si se distribuie pe fiecare bucata de blat peste crema de ciocolata.
La final le puteti lasa asa sau puteti adauga si cate un strop de ciocolata deasupra.
Asta e prajitura mea Boema, adaptata putin vremurilor, cu zahar mai putin, gust innobilat si un sirop cu apa filtrata prin Cana Aquaphor.
Pentru inspiratie va las si reteta prajitura cu foi cu nuci si ciocolata.
Spor la prajiturit!