Cand am vazut o fotografie pe Pinterest cu morcovi caramelizati mi-am spus ca trebuie sa fac si eu. Radacinoasele sunt la putere in acest sezon, asa ca nu am regretat absolut de loc aceasta decizie.
Morcovii astia sunt dementiali. Sper sa-i incercati si chiar sa impartasiti parerile voastre. Putin dulci, putin picanti, aromati…sunt o nebunie.

Preparare pas cu pas morcovi caramelizati
Ingrediente:
- 500g morcovi tineri
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura harissa
- 1 lingurita melasa
- 1 lingura miere
- 1 catel mare usturoi
- 1/2 lingurita sare
- coaja si sucul de la 1/2 portocala
- 2 crengute cimbru
- 50g merisoare uscate
- 2-3 linguri migdale/nuci
- 50g camembert (optional)
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul la 180-190 grade Celsius.
Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie pe lungime 2/4 bucati. Pentru aceasta reteta preferabil ar fi niste morcovi tineri, subtiri, dar cred ca merg si din cei mai grosi, bineinteles taiati mai subtire.


Intr-un bol se amesteca dressingul, care de altfel este cel ce da gust preparatului. Asadar amestecam mierea, melasa (in reteta originala era sirop de artar), harissa, usturoiul dat pe razatoarea mica, uleiul de masline, sarea, coaja si zeama de portocala. Aceasta compozitie se toarna peste morcovi si se amesteca totul adaugand la final cateva crengute de cimbru.
Tava se da la cuptor pentru cca.30 de minute sau atat timp cat trebuie ca morcovii sa fie usor caramelizati, dar si putin moi in interior. Ideal ar fi ca sa-si pastreze putin din textura.
Merisoarele uscate se pun intr-un bol mic cu putina zeama de portocala.
Migdalele si nucile se rumenesc intr-o tigaie incinsa fara ulei. Se pot folosi fulgi de migdale sau migdale intregi ce ulterior vor fi tocate grosier cu un cutit mare.
Inainte de a scoate morcovii caramelizati din cuptor se pun merisoarele hidratate si se presara migdalele rumenite. Se mai lasa in cuptor cateva minute, apoi pot fi serviti.


La servire puteti adauga niste camembert faramitat. Eu ador camembertul (ala mai maturat) si va garantez ca se potriveste ca o manusa in aceasta combinatie.
Pentru inspiratie va las si reteta de supa crema de morcovi cu chimen si ghimbir.
Spor la gatit morcovi caramelizati!