Zilele mohorate de iarna se pot inveseli cu niste fursecuri cu portocale si ciocolata. Un pic de aroma de iarna, un pic de ciocolata pentru buna dispozitie, un pic de timp petrecut in bucatarie…toate sunt numai bune daca ne gandim la rezultatul final.
Fursecurile sunt fine si delicate. Ele pot insoti o ceasca de cafea sau ceai ori pot fi desertul mult asteptat.

Preparare pas cu pas fursecuri cu portocale si ciocolata
Ingrediente:
- 200g unt (80% grasime)
- 100g zahar
- 1 ou intreg + 1 galbenus
- 300g faina
- coaja de la o portocala
- 1 lingurita extract vanilie
- 1 strop sare
Ingrediente glazura:
- 100g ciocolata (peste 50% grasime)
- 25 ml smantana lichida pentru frisca (sau 2-3 linguri lapte + 1 lingura ulei)
- coaja de portocala confiata
Mod de preparare:
Untul la temperatura camerei taiat bucatele se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia devine pufoasa si aerata. Se adauga oul intreg, galbenusul, coaja rasa de portocala (rasa pe razatoarea mica, preferabil dintr-o portocala bio) si extractul de vanilie.
Totul se mixeaza pana ce compozitia devine omogena. Se adauga faina si se incorporeaza cu o paleta, iar apoi se framanta cu mana. Deoarece aluatul este pe baza de unt se framanata doar atat cat sa se incorporeze faina.
Aluatul se aplatizeaza, se inveleste in folie alimentara si se tine in frigider 30-60 de minute (poate fi facut si de pe o zi pe alta).
Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.


Aluatul se intinde cu sucitorul pe o planseta presarata cu faina astfel incat fursecurile sa aiba o grosime de cca. 0,5-0,7cm. Se decupeaza in forma rotunda si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.
Fursecurile se coc la 180 de grade in cuptorul preincalzit, timp de 15 minute sau pana devin putin aurii.
Le lasam sa se raceasca complet pentru a le glazura.

Intr-o craticioara punem ciocolata rupta bucatele (sau fulgii de cioco) impreuna cu smantana pentru frisca. Aceasta craticioara vine peste alta cratita mai mica in care avem apa (la bain marie). Se pune la foc mic si se lasa ca ciocolata sa se topeasca la aburi. Amestecati usor doar cat sa se amestece cele doua.
Glazurare
Opriti focul si incepeti sa glazurati. Fiecare fursec se inmoaie in ciocolata si se pune pe un gratar sau o hartie de copt. Pe fiecare fursec se presara bucatele de portocala confiata.
Ele se lasa asa pana se intareste complet ciocolata apoi se pastreaza in cutii metalice sau vase de sticla bine inchise.


Aceste fursecuri cu portocale si ciocolata sunt fine, aromate si de mare efect.
Pentru inspiratie va las si reteta de fursecuri Linzer.
Spor la prajiturit!