P

Prajitura cu afine si crema de lamaie

Prajitura cu afine si crema de lamaie este o prajitura de vara, fara coacere si cu un gust special.

Un pic acrisoara, un pic dulce, un pic aromata adica acel gen de prajitura din care ai mai manca o portie.
Si daca va plac genul asta de prajituri cu piscoturi va las si reteta de prajitura cu iaurt, piscoturi si fructe.

Prajitura cu afine si crema de lamaie

Preparare pas cu pas prajitura cu afine si crema de lamaie

Ingrediente pentru o tava patrata cu laturi de 22cm:

  • Cca.30 de piscoturi

Crema de lamaie:

  •  4 oua
  • 150 g zahar
  •  75 ml zeama de lamaie
  •  coaja rasa de la 2 lamai
  •  50 g unt
  • 5g gelatina
  • 50ml apa

Jeleu de afine:

  • 250g afine
  • 50g zahar
  • 10g gelatina (un pliculet)
  • 50ml apa

Decor:

  • 250ml smantana pentru frisca (30% grasime)
  • 30g zahar
  • afine, menta, felii de lamaie

Mod de preparare:

Tava cu laturi de 20 cm se infoliaza cu folie alimentara, inclusiv marginile atat cat se poate.

Se aseaza un rand de piscoturi fara a fi inmuiate. Ele se vor inmuia in mod natural din crema si jeleu.

Intr-o craticioara din inox se pun afinele si zaharul si se da la foc mic. De cand incepe sa clocoteasca se lasa maxim 5 minute, dar nu uitati sa amestecati din cand in cand. Se lasa la racorit.
Gelatina se pune la hidratat si apoi se dizolva la bain marie. (urmati indicatiile de plic). Eu am ales hidratarea cu mai putina apa decat este recomandat pentru a nu dilua prea mult afinele. Atunci cand compozitia de afine s-a racorit se adauga gelatina lichida si se amesteca. Nu uitati ca gelatina isi pierde proprietatile daca este intr-un mediu fierbinte.

Pentru crema de lamaie puneti ouale, zaharul, coaja si zeama de lamaie intr-o cratita de inox si amestecati cu un tel la bain marie pana ce se ingroasa. Asta dureaza cam 15 minute. Lasati sa se racoreasca usor, apoi adaugati untul si incorporati.
Cand crema de lamaie este aproape rece adaugati gelatina pe care o pregatiti la fel ca la jeleul de afine.

prajjitura cu afine

Peste primul strat de piscoturi turnati crema de lamaie si nivelati usor cu o spatula, adaugati apoi jeleul de afine si nivelati. Peste acestea asezati al doilea rand de piscoturi si apasati usor peste ele.
Daca la capatul tavii ramane un spatiu in care nu intra un piscot intreg, dar totusi este un gol, atunci injumatatiti piscoturile pe lungime .
Acoperiti tava cu o folie si dati la rece peste noapte sau macar pentru 3 ore.

prajitura fara coacere
Prajitura cu afine si crema de lamaie

Dupa ce prajitura cu afine s-a intarit se rastoarna pe un platou si se decoreaza cu frisca si fructe proaspete.

Pentru frisca bateti smantana rece cu putin zahar si apoi cu un pos o distribuiti peste prajitura. O puteti taia in forma dorita.
Se taie usor si este super buna si racoroasa.

Prajitura cu afine si crema de lamaie



Spor la prajiturit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *