Toamna asta am incercat ceva absolut nou: o mancare de gutui caramelizate. M-am inspirat de la Iuliana (Bucate aromate) si cu siguranta acest preparat isi va gasi loc in meniul de toamna si in anii urmatori .
Pana acum am facut-o de doua ori, dar cred ca merge tare si de Sarbatori langa o friptura.
Pana atunci poate fi o delicioasa mancare de post.
Preparare pa cu pas mancare de gutui caramelizate
Ingrediente:
- 2 -3 gutui
- 50 ml ulei
- 30 g faina
- 2 linguri zahar
- 100ml apa calda
- 1 steluta anason sau 1 baton scortisoara
- 1 lingura suc de lamaie
- sare
- fulgi de chili (optional)
- + inca 100-150ml apa
Mod de preparare:
Primul lucru pe care il facem este sa pregatim un sirop de caramel. Intr-o tigaita de inox (cu fund dublu) punem la caramelizat doua linguri de zahar. Focul trebuie sa fie mediu, iar ochii la foc ca sa nu ardem prea tare zharul. Cand acesta s-a topit si are o culoare aramie se toarna apa calda, se inchide focul si se amesteca pana se dizolva zaharul.
Gutuile spalate bine de puf se sterg si se taie felii mai grosute. Se indeparteaza partea din interior care este mai lemnoasa si implicit mai greu de mancat.
Intr-o tigaie se toarna uleiul si cand acesta s-a infierbantat se pun feliile de gutui si se prajesc . Din cand in cand amestecam pentru ca feliile sa fie frumos rumenite pe toate partile.
Intr-un castronel mic se pune faina si 2-3 linguri de apa rece. Se amesteca astfel incat sa se obtina o compozitie usor lichida.
Peste gutuiile rumenite turnam siropul de caramel si apoi faina desfacuta cu apa. Amestecam, adaugam anasonul/scortisoara, punem un capac si lasam sa fiarba la foc mic. Din cand in cand amestecam.
Daca doriti o mancare mai lichida si cu gutuile moi, atunci mai adaugati putina apa calda. Mie imi place sa simt si din textura, adica sa nu fie flescaite.
La final dam gustul preparatului adaugand putina zeama de lamaie si cativa fulgi de chili sau piper proaspat macinat.
Aceasta mancare de gutui se poate manca simpla sau ca si garnitura. Prima data eu am pregatit-o pentru o asociere cu un muschiulet de porc invelit in bacon (asta a fost pentru emisiunea Exclusiv in Romania de la TVR1), iar a doua oara am savurat-o simpla.
Este absolut delicioasa si va recomand sa incercati, chiar daca pentru unii poate parea ciudata o mancare din fructe.
Pentru inspiratie va las si reteta de pui umplut cu gutui la cuptor.
Spor la gatit!