Pasca traditionala este reteta de pasca ce-mi lipsea din colectia de pe blog. De-a lungul timpului am tot testat tot felul de retete de pasca (cu branza si ciocolata, cu smantana, cu smantana si ciocolata, fara blat etc) si mereu am neglijat sa postez reteta clasica.
Teoretic pasca traditionala se facea cu aluat de paine, acum noi il mai innobilam un pic si tare buna iese.
Hai sa vedem cum se face, garantez pentru gust si frumusetea ei.

Pasca traditionala

Preparare pas cu pas pasca traditionala

Ingrediente aluat (tava diametru 24cm):

  • 350g faina
  • 200ml lapte integral Camara Noastra
  • 1 ou
  • 30g zahar
  • 7g drojdie uscata instant
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • 35ml ulei
  • un strop sare

Ingrediente umplutura:

  • 350g branza de vaci
  • 2 oua
  • 1 lingura gris
  • 75g zahar
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 2-3 linguri stafide aurii
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala

Mod de preparare:

Pentru pregatirea aluatului am folosit un mixer cu carlig, dar merge foarte bine si framantat la mana.

Puneti in bol faina, sare, oul, drojdia, coaja de portocala si laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul si mixati aluatul 3-4 minute la viteza medie. Apoi turnati uleiul cate putin si mai mixati 1-2 minute.
Acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati intr-un loc caldut la dospit pentru cel putin 30-45 de minute.

Intre timp pregatiti umplutura. Intr-un bol amestecati branza de vaci cu cele doua oua, zaharul vanilat, zaharul, coaja de portocala, grisul si stafidele. Am ales stafide aurii deoarece sunt mult mai gustoase fata de cele comune.

Dati drumul la cuptor la 180grade Celsius. Pregatiti o tava rotunda cu diametrul de 24cm, preferabil cu hartie de copt.

Din aluatul dospit cantariti 350g aluat ce va fi baza, iar restul aluatului se imparte pentru colacelul lateral si crucea din mijloc. Cam 2/3 pentru lateral, iar 1/3 pentru centru.

Pasca traditionala

Intindeti aluatul pentru baza pastii in forma rotunda. Pentru lateral modelati doua fasii lungi si subtiri din aluat pe care o sa le impletiti. Puneti acest colacel de jur imprejurul bazei si apasati usor. Adaugati umplutura, iar deasupra puneti partea centrala, tot un colacel sub forma de cruce.

Pasca traditionala
Pasca traditionala

Coaceti pasca traditionala la 180 grade Celsius pentru cca. 45 de minute. La inceput puneti o hartie de copt deasupra pentru cca.20-25 de minute pentru a evita rumenirea excesiva. Adaptati timpul in functie de cuptorul dumneavoastra. Eu am unul electric cu ventilatie.

Lasati pasca la racorit pe un gratar. Pentru a-i pastra textura pufoasa o puteti infolia, dar asta dupa racirea completa.

Sarbatori cu bine!

CategoriesCopturi
blank
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *