Provocarea de saptamana asta la InspirationFood Marathon, organizat de Electrolux m-a facut sa constientizez ca nu stiu mai nimic despre bucataria suedeza. M-am documentat putin si am ramas placut surprinsa ca suedezii sunt adeptii unei alimentatii sanatoase folosind ingrediente simple si multe combinatii dulci.
Daca tot am citit cu placere despre Suedia culinara si multe altele mi-am zis sa fac un exercitiu de imaginatie si va invit si pe voi alaturi de mine. Azi veti fi invitati la cabanuta mea din Suedia. Focul arde de ceva vreme si e cald, iar mirosul de lemn amestecat cu cel de cafea se simte in toate cotloanele. Pentru voi cu cateva ingrediente simple voi face o budinca.
BUDINCA DE CARTOFI CU PESTE AFUMAT
Ingrediente:
– 2 pesti afumati (cam 300g)
– 6-7 cartofi fierti in coaja
– 1 ceapa mare
– 200g smantana
– nucsoara un strop
– sare si piper
– 1 sfecla rosie potrivita
Mod de preparare:
Budinca se prepara foarte rapid. Cartofii curatati de coaja se taie pe jumatate si apoiin felii grosute. Pestele afumat se curate de oase si se taie bucatele. Ceapa se taie in felii si se freaca cu putina sare.
Toate acestea se amesteca cu smantana si se pun intr-o tava de yena unsa cu unt. Se da la cuptor pentru cca. 40 de minute la 180 de grade. Cand e frumos rumenita deasupra inseamna ca e gata.
Cat sta budinca in cuptor punem alaturi si o sfecla rosie la copt , invelita intr-o folie de aluminiu.
Budinca o servim calduta cu felii de sfecla rosie coapta (pe care le asezonam cu nu pic de sare si ulei). La fel de bine se mai poate adauga un sos dulce de afine si chiar dulceata.
Pentru ca sunteti musafirii mei am facut repejor si niste paine de secara, folosita mult in Suedia.
Din: 500g faina de secara, 250 g de faina alba, 25g de drojdie, 3 linguri de ulei , sare si apa calduta am facut cateva painite numai bune pentru pentru servit niste gustarele cu icre, dulceata de afine si unt de casa.
Intr-o painita am adaugat ciocolata si stafide ….a iesit minunata.
Va poftesc la masa! Fiecare serveste ce vrea, avem si lapte, cafea iar berea e frigider
Arata foarte bine. Felicitari
Merci Aurora!
Arata tare bine.Felicitari
ce bine arata budinca asta! nu m-am gandit niciodata sa adaug peste afumat…cred ca i-ar placea mult sotului meu, care e fan nordici! multumesc!
Peste afumat chiar da o aroma placuta.
Pe cat de rapida,pe atat de buna.
Ca pentru vremurile astea in care trebuie sa ne miscam rapid :).
imi place aceasta combinatie facuta „la rece”. nu m-am gindit niciodata sa o dau la cuptor. cred ca este o idee foarte buna!
Cuptorul da textura usor crocanta si bineinteles schimba in bine si gustul .
Cartofiori si peste afumat ! Apetisant ! Si nu este doar gustoasa reteta asta, ci mai are si avantajul ca se pregateste rapid ! De retinut pentru zilele in care ai pofta de ceva gustos, insa nu ai timp de prea multa bucatareala.