Este vremea pentru un sirop de papadie.
Primavara vine intotdeauna cu alai de verde. Tot felul de plante isi fac loc, numai bune sa le consumam noi, cei trecuti prin iarna.

Am zice ca papadia e o planta banala dar nu-i asa.  Papadia  (Taraxacum officinale) creste  peste tot, de la munte pana la mare o gasim pe marginea drumurilor, in gradini si pe pajisti. Minunea asta de planta are foarte multe  proprietati terapeutice: elimina toxinele din organism, stimuleaza activitatea ficatului, scade tensiunea arteriala , are efect antioxidant etc.

sirop de papadie1bun

Si pentru ca acest galben este fascinant m-am hotarat sa fac si eu sirop de papadie, sa fie acolo in camara cand e nevoie.

Preparare pas cu pas sirop de papadie

Ingrediente:

  •     300g floare de papadie
  •      1 litru de apa
  •      1kg de zahar
  •        1 lamaie

Mod de preparare sirop de papadie:

Floarea de papadie proaspat culeasa se clateste bine sub jet de apa. Floarea se foloseste atunci cand e culeasa, de preferat din zone nepoluate.

Apa se pune intr-o oala de inox si atunci cand clocoteste se adauga floarea de papadie. Se lasa foarte putin  pe foc (cca 20 de secunde), se acopera, se ia oala de pe foc si se lasa asa cel putin 5-6 ore. Eu am lasat sa stea pana a doua zi.

sirop de papadie2

Toata compozitia se trece printr-o sita deasa (sau tifon). Sucul obtinut se fierbe la foc mic impreuna cu zaharul.

Siropul de papadie se fierbe  cca  70 -80 de minute la foc mic. El trebuie sa aiba o consistenta fluida, asemanatoare cu mierea de albine proaspata. Inainte de a fi gata se pune zeama de lamaie si se mai lasa la fiert cateva minute.

sirop de papadie4 bun

Siropul de papadie se toarna fierbinte in sticle curate si perfect uscate. Se acopera cu un pled si se lasa acolo pana cand sticlele devin reci. As fi vrut ca siropul meu sa aiba o culoare ceva mai galbuie, dar probabil ca floarea a stat prea mult in apa.

Aceasta licoare magica se poate servi pe paine cu unt, se poate pune in ceai sau se ia ca atare. O lingurita pe zi de sirop de papadie ne poate revigora si nu numai.

RemasterDirector_V0

Sper sa nu va sperie gustul usor amarui. Nu uitati ca si o salata de frunze de papadie e binevenita .

Spor la treaba!

Un sirop fain la culoare il gasiti si aici http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2013/05/sirop-de-papadie.html

CategoriesFacute in casa
  1. blank
    Pete Barbu says:

    hmm,m-am uitat si dincolo,la celalalt link…difera reteta si culoarea? cred ca a siropului tau e mai aproape de realitate,dincolo chiar arata a miere,eu fiind apicultor le cam „miros” 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *