Cu pasi repezi se apropie Pastele, sarbatoare mare pentru crestini. Unul dintre simbolurile acestei sarbatori sunt ouale rosii.
Ouale rosii sunt mereu pe masa noastra alaturi de cozonac, miel, sarmale si vin.
Pentru ca ieri am participat la niste discutii referitoare la vopsirea oualor cu ajutorul sfeclei rosii m-am hotarat sa incerc si eu. Asta pentru ca fetele ziceau ca nu iese culoarea rosie sub nici o forma.
Am testat doar 4 oua , cele mai dechise din frigider, asta pentru a prinde mai bine culoarea. Cred ca daca ouale erau din cele albe era mult mai bine.
Intr-o cratita de inox am pus cele 4 oua bine spalate. Am adaugat apa cat sa le acopere precum si o sfecla rosie spalata si taiata bucatele. Peste toate astea am mai pus o lingurita de sare de lamaie pentru a creste intensitatea culorii.
Am asezat cratita pe aragaz si am lasat sa fiarba vreo 5 minute. Apoi am lasat ouale in acea zeama pana s-a racit. Pentru siguranta lasati ouale cateva ore in aceasta zeama.
Desi zeama era de un rosu intens ouale mele vopsite natural au capatat o culoare roz pal. In concluzie variata vopsirii cu sfecla rosie este o solutie pentru culoarea roz si nu pentru culoare rosie.
Daca doriti sa vopsiti ouale natural mai puteti incerca cu coji de ceapa rosie, turmeric, zeama de afine etc.
Sper ca v-a fost de folos.
Au o culoare frumoasa si asa. Am sa incerc si eu sa vad cum ies.
Eu am facut anul trecut cu foi de ceapa rosie si au iesit rosii, rosii 🙂 Uite cum sa faci, Dana: http://lecturisiarome.ro/2014/04/cum-vopsim-ouale-rosii-de-pasti-mod-natural/
Merci Claudia. O sa incerc.
Dupa cum spuneam si pe facebook, mie nu mi-au iesit neam! nici macar roz pal, asa ca esti o fericita ca ai obtinut, totusi, o nuanta, ceva :)Am colorat, totusi, ouale, in culori naturale cu turmeric, varza rosie, urzici si ceai negru si sunt multumita de rezultat! Anul acesta le fac si cu foi de ceapa (anul trecut n-am mai gasit ceapa rosie :))
Cu turmeric vreau sa fac si am sa incerc cu zeama de afine :).
Mie imi place mult rozul asta. Anul trecut am vopsit cu foi de ceapa rosie si mi-au iesit diferite nuante de la visiniu si ruginiu pana la maroniu. Nici gand de rosu clar. Dar macar nu am mancat albus colorat de vopsea chimica.
Voi incerca si anul asta variante naturale. In mod sigur voi face si varianta ta. Sa vedem ce iese 🙂
Cu ceapa iese un rosu inchis mai ales daca coaja oului are culoare mai inchisa. Pentru o culoare intensa se folosesc oua cu coaja alba.
Poti arunca o privire si aici pentru mai multe culori si combinatii : https://prajituricisialtele.ro/2016/04/25/oua-vopsite-natural/