Mai intai au fost ouale vopsite natural, insa noi oamenii, in graba noastra de a obtine lucrurile rapid si perfect am inlocuit aceasta metoda cu folosirea colorantilor chimici.
Probabil cea mai cunoscuta metoda de vopsire naturala este cea cu coji de ceapa rosie sau galbena. Bunicile noastre asa vopseau ouale rosii, ba mai mult, le adaugau elemente din natura folosind diferite plante din flora spontana. De asemenea, ouale mai erau imbogatite cu desene simbolice din ceara, cu ajutorul chisitei, instrument stravechi de inchistrit ouale.
Daca anul trecut am testat vopsitul oualor cu sfecla rosie, acum m-am organizat mai bine si am vopsit ouale natural cu coji de ceapa , varza rosie si turmeric. Astfel am obtinut culoarea rosie, verde si galbena.
Pregatire pas cu pas oua vopsite natural
Ingrediente:
- oua
- coji de ceapa rosie/galbena (2-3 maini bune)
- 1/2 varza rosie potrivita
- 2 linguri turmeric
- otet
- apa
- ulei pentru uns.
Mod de preparare:
Pentru o reusita completa recomand ouale cu coaja alba (eu am folosit cele cu coaja mai inchisa).
Inainte de fierbere, ouale se tin la temperatura camerei pentru a nu se crapa la fiert. Ouale se fierb in apa rece cca. 5 – 7 minute si se lasa la racit in apa in care au fiert.
Pentru oua rosii punem cojile de ceapa la fiert impreuna cu apa . Apa nu trebuie sa fie multa. Asta se apreciaza in functie de cate oua vopsim.
Acestea se lasa la fiert cca. 15 minute iar solutia obtinuta se lasa la racit. Cand este rece se strecoara si se adauga 1-2 linguri de otet din vin si ouale fierte.
Aveti grija sa folositi recipiente inguste si inalte pentru ca ouale sa fie bine acoperite cu solutie. Ouale se lasa in solutie 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Pentru oua verzi/albastre folosim varza rosie. Daca folosim oua cu coaja alba obtinem culoarea albastra , in schimb, ouale cu coaja galbena vor deveni verzi.
Varza rosie se toaca marunt , se acopera cu apa si se lasa la fiert 15 minute. Solutia se lasa la racit, se strecoara, se adauga 1-2 linguri otet, se introduc ouale si se lasa asa cateva ore bune.
Pentru ouale galbene folosim turmericul/curcuma, un ingredient de o culoare galben intens. Deoarece turmericul are proprietatea de a patrunde foarte usor, putem fierbe ouale direct in apa cu turmeric.
Inainte de a pune ouale amestecam apa cu turmericul pentru dizolvare. Dupa fierbere adaugam otetul, amestecam usor si lasam cateva ore la fixare.
Dupa ce ouale s-au vopsit, le scoatem si le asezam pe servetele albe . Le lasam asa pana la uscarea perfecta.
Luciu si dichis final
Ultima operatie este cea de ungere cu ulei pentru stralucire. Fiecare ou se unge cu putin ulei pus pe servetel. Sa aveti grija ca pigmentii naturali la o apasare mai puternica a servetelului se iau destul de usor. Oul care are o culoare verde pastelata a fost obtinut prin stergerea primul strat de pigment.
Poate nu sunt culorile perfecte sau intense dar cu siguranta sunt mai sanatoase, atat pentru noi cat si pentru Pamant.
Sa aveti sarbatori cu bine!
Nu stiam de aceasta metoda si nici nu stiam ca ies asa de frumos colorate. Colorantii chimici din magazine nu reusesc intotdeauna sa plaseze o culoare asa de placuta. Voi tine cont de aceasta metoda anul viitor. Multumesc!