Calatorim, calatorim si retete noi descoperim. Este vorba de proiectul fain care ne pune la treaba: The Food Connection initiat de fetele de la Savori urbane. Tot ele sunt cele ce gazduiesc galeria retetelor poloneze deoarece luna asta destinatia este Polonia, tara cu care am o relatie speciala deoarece arborele meu genealogic (pe linie materna) cuprinde si niste strastrabunici polonezi.
M-am documentat putin si eram tare nehotarata in privinta preparatului pe care sa-l aleg , pana cand mi-a sarit in ochi aceasta prajitura Mazurek. A fost dragoste la prima vedere si uitati ce a iesit. Inspiratia a venit de pe World Recipes Expo 2015. Mazurek este un nume ce are in spate denumirea unei regiuni din Polonia (Mazuria) dar si a numele unui dans (Mazurka).
Am aflat ca aceasta prajitura plina de ciocolata, caramel , alune, nuci, migdale…este specifica sarbatorii Pastelui si se mananca doar dupa Inviere. De regula are o forma patrata iar fructele uscate sunt astfel asezate incat sa simbolizeze un tablou. Eu am ales o varianta mai haotica .
Ingrediente blat:
- 150g faina de migdale (migdale macinate)
- 150g faina de grau
- 120g unt
- 1 ou
- 50g zahar
- 2 linguri apa rece (optional)
Ingrediente ganache:
- 80ml smantana
- 150g ciocolata (cu peste 50% cacao)
Ingrediente caramel:
- 220g zahar
- 50g unt
- 150ml smantana
Fructe si décor:
- 50g nuci
- 30g caju
- 30g alune
- 30g migdale
- 60g martipan
Mod de preparare blat:
Se amesteca faina de migdale cu faina de grau si zaharul. Peste acestea adaugam untul rece taiat cubulete si amestecam ingredientele cu varful degetelor obtinand mai mult o masa de firmituri. Peste acestea punem oul si framantam rapid un aluat omogen. Daca vi se parea ca aluatul este prea dens adaugati 2 linguri de apa rece.
Aluatul se inveleste intr-o folie de plastic si se da la rece pentru 30 de minute.
Pentru a coace coaja de tarta avem nevoie de o tava cu dimensini de 20/20cm. Eu am folosit o tava dreptunghiulara dar am ocupat doar 2/3 din ea. Aluatul se intinde cu grija deoarece este putin casant si se intinde in tava astfel incat sa fie extins putin si pe margini. Intepam aluatul cu o furculita si il dam la copt la 180 de grade Celsius, pentru cca 25 de minute.
Cand coaja de tarta este coapta o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca apoi o dam la frigider pentru cca. 15 minute.
Mod de preparare ganache:
Intr-o cratita cu fund dublu se pune smantana si se incalzeste pana la punctul de fierbere. Peste aceasta se adauga ciocolata rupata in bucatele si se amesteca cu un tel pana ce ingredientele se amesteca perfect.
Ganache-ul se toarna peste blatul racit. Deasupra se presara nucile, migdalele, alunele, caju-ul, unele maruntite, altele intregi.
Tava se da la rece.
Mod de preparare caramel:
Se pune zaharul intr-o oala cu fund dublu la foc mic si se tine pana cand zaharul se caramelizeaza si are o culoare aurie (atentie sa nu-l ardeti). Amestecati din cand in cand.
Se adauga untul si se amesteca energic dupa care se toarna smantana cate putin, amestecand in permanenta. Se da iar la foc , circa 2 minute, amestecand pana toate ingredientele s-au omogenizat si au format un caramel curgator .
Caramelul se toarna deasupra prajiturii si se lasa la racorit.
Atunci cand e aproape rece se adauga martipanul, nu oricum, ci sub forma de bile. Adica din martipanul nostru facem 7-8 bile de martipan cu care decoram prajitura Mazurek.
Dam totul la rece pentru 2-3 ore, dupa care cu un cutit ascutit si miscari ferme taiem in forma dorita.
A se consuma in portii mici si a imparti cu ceilalti. Mazurek este o prajitura dulce si plina de calorii dar cu un farmec aparte.
Spor la prajiturit dragilor.
pare cu adevarat delicioasa 🙂
nici nu se compara cu cele cumparate din magazin
trebuie neaparat incercata in weekend, cand am mai mult timp liber 🙂
Silviu ma bucur ca Mazurek ti-a starnit interesul. Astept impresii dupa ce o faci!
Arata grozav! Imi place tot ce inseamna aceasta prajitura! Biig like!
Merci Laura! Prajitura asta chiar a incins spiritele :).
Bravo! Ti-a iesit foarte bine! 🙂 De la o poloneza 100%
Merci Weronika! Mazurek este prajitura cu mare succes la cititori si…mancatori :).
Ma tot „plimb” pe blogul tau si nu stiu unde sa ma opresc! Super tot 🙂
Mihaela iti multumesc !
Eu nu ma pricep prea bine asa ca mai bine intreb – smantana obisnuita sau te referi la cea lichida pentru frisca ?
La reteta asta poti folosi din ambele categorii, important este sa aiba peste 30% grasime.