Budinca de dovlecei cu branza vine sa completeze suita de retete cu dovlecei. Imi plac mult dovleceii si vara profitam la maxim de ei. Sunt ieftini, gustosi si variaza ca forma si culoare.
Dupa ce am facut tot felul de tarte, dovlecei crocanti sau mancaruri de post, acum a venit randul unei budinci delicioase cu branza.
Merge perfect ca fel principal sau garnitura langa o bucatica de carne rumenita. Ce ramane de la cina poate merge direct in pachetelul pentru serviciu .
Ingredientele sunt simple si la indemana iar metoda de preparare la fel.
Ingrediente 4 persoane:
- 3 dovlecei de dimensiuni mijlocii
- 200g branza (telemea, cas framantat etc.)
- 2 oua
- 250 g smantana
- 2-3 linguri pesmet
- 50g cascaval ras
- sare
- piper
- 2-3 crengute busuioc (optional)
Mod de preparare:
Dovleceii se spala, se sterg si se feliaza. Feliile trebuie sa fie subtiri de 3-4 mm. Acestea se pun intr-un vas, se presara cu sare si se lasa cel putin jumatate de ora asa. In timpul asta dovleceii vor lasa din surplusul de apa.
Dupa ce si-au lasat apa, feliile de dovlecel se transfera intr-o strecuratoare si se mai lasa asa vreo 10 minute.
In timpul asta batem ouale si le amestecam cu smantana, putina sare si piper.
Intr-o forma mijlocie de yena sau ceramica se aseaza un rand de rondele de dovecei . Rondelele vin putin suprapuse unele peste altele pentru a cuprinde bine tot spatiul. Se presara putin pesmet, se adauga o treime din smantana cu ou si se presara putina branza. Urmeaza al doilea strat de dovlecei, apoi putin pesmet, compozitie si in final iar dovlecei. La ultimul strat, peste compozitia de smantana se presara cascavalul ras.
Eu am folosit doua vase mici pentru ca asa mi-a fost la indemana. De asemena cantitatea de branza poate varia in functie de preferinte.
Tava cu budinca de dovlecei si branza se da la cuptor pentru cca. 40 de minute. La inceput, pentru primele 20 de minute temperatura va fi de cca. 200 grade Celsius, iar apoi doar 170-175 grade Celsius. Calscavalul de deasupra se va rumeni frumos si budinca de dovlecei cu branza se va lega.
Inainte de servire budinca trebuie sa se racoreasca putin. Daca o taiem foarte fierbinte ea se va desface si nu va avea un aspect placut in farfurie…dar gustul va ramane la fel de bun.
Am uitat sa va povestesc de gust. Budinca de dovlecei cu branza are un gust de vara , delicios si plin de savoare.
Recent am descoperit si o reteta faina de briose cu dovlecel pe blogul „Mamica in forma, copil sanatos” si o recoamnd cu drag.
Sa aveti pofta!
Foarte bun! Am facut aseara si nu ma mai opream din mancat😃. Multumim pt reteta!
Cu drag, Cristina!
Ma bucur ca v-a placut. Sper sa mai gasesti si alte retete care sa-ti faca cu ochiul :).