J

Jumari si pasta de jumari-mod de preparare

Daca nu stiati cum sa ne facem singuri jumari si pasta de jumari, atunci va invit sa cititi ce-am scris aici.

Cand eram copil, la noi acasa se pregateau toate preparatele din porc, asa precum erau retetele in Bucovina. Nenea Leon macelarul avea grija sa le randuieasca, sa le imparta astfel incat apareau: carnatii, chisca cu orez, chisca cu paine, sangeretele, slanina, toba, muschiuletul afumat.

Jumarii ii facea mama in zilele urmatoare. Si atunci, si acum imi plac jumarile calde, proaspete cu un pic de sare deasupra.

Odata cu trecerea timpului am descoperit prin Ardeal pasta de jumari. E delicioasa si hranitoare si merge perfect daca depui si efort fizic.

Am zis sa incerc si eu, chiar daca nu am taiat porcul. Slanina cruda se gaseste in orice macelarie. Am si reusit, drept dovada borcanul cu pasta de jumari a disparut cam repede.

Preparare pas cu pas jumari si pasta de jumari

Ingrediente jumari:

  • slanina cruda

Ingrediente pasta de jumari:

  • 250g jumari
  • 1 lingura untura
  • 1 ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • boia dulce sau iute

Mod de preparare jumari:

Slanina cruda proaspata se taie cu un cutit bine ascutit in cuburi mai mari, de cca 1,5-2cm.
De preferat ar fi ca soricul sa fie indepartat de pe slanina. Eu am lasat si cateva fasii cu soric pentru ca voiam sa fie mai crocante. Din pacate le-am indepartat inainte de a face pasta de jumari deoarece era foarte tare si nu se putea manca.

Jumarile se fac in oale de fonta sau tuci. Daca folositi alt gen de vase s-ar putea sa faceti mult fum sis a stricati oalele.

Eu am folosit un ceaunel din tuci. Bucatile de slanina se pun in vas, se lasa focul mic si se amesteca mereu.
Am studiat putin prin cartile lui Radu Anton Roman, probabil cele mai documentate carti in legatura cu mancarurile traditionale romanesti si am gasit o reteta unde la prepararea jumarilor se punea si apa la inceput. Eu am mers doar pe topirea lor simpla, la foc mic.

In momentul in care bucatile de slanina s-au topit putin peste jumatate atunci jumarile sunt cam gata. Daca le lasam mai mult la foc ies putin mai uscate. Depinde de voi, cum va plac sa fie.

Cu o spumiera se scot usor jumarile in alt vas si untura topita se lasa la racorit. Dupa ce s-a racit putin se strecoara (un tifon curat intr-o strecuratoare) in borcane si se lasa pana la racirea complete. Apoi se inchid borcanele si se depoziteaza in camara/pivnita/frigider. Untura se foloseste la prepararea cornuletelor, saratelelor, prajelilor de tot felul, mai ales pe timpul iernii.

Mod de preparare pasta de jumari:

Pentru a prepara pasta de jumari avem nevoie de un blender de mana/robot de bucatarie. Daca nu avem asa ceva cred ca este buna si o masina de carne.

Pentru ca jumarile mele erau cam uscate am adaugat si o lingura de untura pentru ca imi place pasta de jumari mai cremoasa.

Asadar punem jumarile, ceapa si usturoiul taiate bucati, sarea, si boiaua de ardei. Le mixam, dar nu chiar foarte fin deoarece pasta de jumari trebuie sa aiba si putina textura.

Potrivim de gust, adica mai adaugam sare sau putina boia dulce sau picanta in functie de preferinte.

Pasta de jumari se pune in borcan si se pastreaza la frigider.

Este perfecta pe o paine de casa alaturi de putina ceapa rosie, praz daca va place sau chiar usturoi, ca tot e iarna si ne luptam cu raceli de sezon.

O idee faina de pasta de jumari cu mustar o gasiti pe blogul Bucataria Urecheatei.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *