Pulpa de curcan la cuptor este o reteta de gatit acasa pentru o zi de duminica sau chiar o sarbatoare mai mare.
Pulpele de curcan sunt destul de mari asa ca atunci cand faceti calculul ingredientelor sa luati in considerare ca o pulpa ar trebui impartita la doua persoane. Carnea de curcan este usor fada asa ca incercam mici artificii culinare pentru a da un gust cat mai bun.
De data asta m-am folosit de portocala, lamaie si unt, iar rezultatul a fost unul reusit.

Preparare pas cu pas pulpa de curcan la cuptor
Ingrediente pentru 2-4 persoane:
- 2 pulpe de curcan
- 50g unt la temperatura camerei
- 1 portocala mica
- 1 lamaie mica
- 2-3 linguri ulei
- sare/piper
- fulgi chili (optional)
- cimbrisor/oregano
Mod de preparare:
Pornim cuptorul la 170 grade Celsius.
Pulpele de curcan se spala si se sterg cu servete de hartie. Se freaca putin cu sare si piper.
Dupa asta se desface usor pielea de carne, asta cu ajutorul degetelor si cu miscari lejere pentru a nu rupe pielea. Pe sub piele se unge cu unt si se pun bucatele de cimbrisor sau oregano. Daca nu aveti nu e chiar o problema.
Portocala si lamaie se storc, dar nu chiar total. Zeama se amesteca cu uleiul si putina sare, apoi se toarna peste carne. In tava se pun alaturi bucatile de citrice.
La final presaram fulgi de chili, doar daca va place un gust usor picant.

Tava se acopera cu folie de aluminiu si se pune in cuptor. Eu am folosit o tava de yena, dar puteti folosi si una metalica sau chiar o oala de fonta cu capac.
Tava se tine la 170 grade cca. 2 ore. In timpul asta de vreo 2-3 ori se ia cu lingura din lichidul din tava si se toarna peste carne. Atunci cand carnea este moale si se desprinde cu usurinta de pe os se ia folia de deasupra si se mareste temperatura la 200 grade Celsius. Se mai tine cca.10 minute sau cat este nevoie pentru a se rumeni.
Friptura de curcan la cuptor este frageda si plina de gust. Portocala si lamaia, impreuna cu untul si cimbrisorul aduc arome ce imbogatesc gustul.

Se poate servi alaturi de diferite garnituri. Noi am ales varianta de cartofi la cuptor.
Pentru inspiratie va las si reteta de chiftelute din piept de curcan cu sos de smantana si mustar, dar si reteta lui Chef Nicolae Tomescu de pulpe de curcan cu miere, ghimbir si coriandru (ce pare absolut delicioasa).
Spor la gatit!